LIVE TEXT/PRĂDĂTORII au SCOS COLȚII! Primele SEMNALE de DESTRĂMARE!

LIVE TEXT/PRĂDĂTORII au SCOS COLȚII! Primele SEMNALE de DESTRĂMARE!

Prădătorii au și ieșit la vânătoare după ce britanicii „și-au luat insula înapoi” din brațele Europei! În Franța, Olanda, Scoția și Irlanda de Nord au și avut loc declarații care mârâie. 

LIVE TEXT cu principalele declarații care vizează desprinderea de UE și Marea Britanie:

Scoția

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană "arată clar că poporul scoţian îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene", a transmis Reuters vineri dimineaţa. Votul din Scoţia la referendumul istoric de joi a fost copleşitor în favoarea rămânerii în UE, potrivit DPA. Tot pentru rămânerea au votat și locuitorii din Irlanda de Nord.

La nivelul întregii Mari Britanii, balanţa înclină spre tabăra pro-Brexit, care conduce cu 51,7% după numărarea voturilor în 333 din cele 382 de circumscripţii, potrivit Sky News. 

Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum cu privire la părăsirea Regatului Unit. 55,3% dintre scoțieni au votat pentru rămânerea în Marea Britanie. Dacă rezultatele finale ale referendumului de ieri arată victoria taberei Brexit, este posibil ca Scoția să organizeze în scurt timp încă un referendum pentru ieșirea din Marea Britanie.

Olanda

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are un efect de domino la nivelul întregii Uniuni. Liderul Partidului Dreptății din Olanda, Geert Wilrders, solicită un referendum similar și în țara sa.

Geert Wilders conduce un partid de extremă dreapta, care a avut un succes fulminant la ultimele alegeri europarlamentare din Olanda, mizând pe cartea euroscepticismului. Wilders este cel care a făcut jocurile în Olanda pentru ca România să nu adere la spațiul Schengen. Partidul său nu era la putere, dar oferea sprijin în Parlament Guvernului, iar una dintre condiții a fost ca acesta să se opună aderării României la spațiul Schengen.

Franța

Marine Le Pen susține că francezii au de 10 ori mai multe motive decât britanicii să părăsească Uniunea Europeană și va face tot ce îi stă în putință pentru a cere o ieșire a Franței din Uniunea Europeană.

Irlanda de Nord

Partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut vineri dimineaţă apel la un referendum privind o Irlandă unificată, după ce britanicii au votat pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, conform proiecţiilor media, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are "consecinţe enorme asupra naturii statului britanic", dat fiind faptul că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.  

În Irlanda de Nord, 440.437 de alegători au votat pentru rămânerea Regatului Unit în UE, în timp ce 349.442 s-au exprimat pentru ieşire. 

Ideea unui referendum de unire cu Irlanda este suținută vineri dimineața și de Martin McGuinness, vicepremierul Irlandei de Nord.

Italia

Liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru că a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană și a spus că ar trebui să urmeze Italia, transmite DPA. 

"Bravo pentru curajul cetățenilor liberi! Inima, creierul și mândria au învins minciunile, amenințările și șantajul", a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook.

"Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru", a adăugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat în opoziție în Italia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”