LIVE UPDATE FOTO Referendum în Marea Britanie: 49,5% pentru "Brexit", 50,5% pentru "Remain" (rezultate parțiale)

LIVE UPDATE FOTO Referendum în Marea Britanie: 49,5% pentru "Brexit", 50,5% pentru "Remain" (rezultate parțiale)

UPDATE ORA 05.21 Cele două tabere care s-au confruntat la referendumul de joi din Marea Britanie privind ieșirea sau rămânerea în UE sunt la egalitate - 50%-50% - după numărarea voturilor în circa o treime din circumscripții, relatează Sky News.

Astfel, pentru rămânerea în UE au votat 4.627.192 de britanici, iar pentru Brexit — 4.624.183, diferența fiind asfel de doar circa 3.000 de voturi.

Până acum au fost numărate voturile din 127 din cele 382 de circumscripții, prezența la urne fiind de 70,8%.

UPDATE ORA 05.24 Suspans total, cele două tabere sunt la egalitate

UPDATE ORA 05.17 Votul din Liverpool pentru rămânerea în UE, mai slab decât se aștepta

UPDATE ORA 04.50 49,5% pentru "Brexit", 50,5% pentru "Remain" (rezultate parțiale)

Tabăra favorabilă rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană conduce cu 50,5% după numărarea voturilor în 79 din cele 382 de circumscripții la referendumul care a avut loc joi, relatează Sky News.

Brexitul, ieșirea din blocul comunitar, a obținut până acum 49,5%.

UPDATE ORA 04.40 Casele de pariuri au schimbat direcția și dau învingătoare tabăra pro-Brexit

UPDATE ORA 04.32 City of London, Glasgow au votat masiv pentru "Remain"

UPDATE ORA 04.32 Referendum în Mare a Britanie: Prezența la urne — 72% (rezultate parțiale)

UPDATE ORA 04.19 Referendum in Marea Britanie: 52,7% pentru "Brexit", 47,3% pentru "Remain" (rezultate parțiale)

Tabăra favorabilă ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce cu 52,7% după numărarea voturilor în 41 din cele 382 de circumscripții, la referendumul de joi, relatează Sky News.

UPDATE ORA 03.45 Primele rezultate sunt mult mai favorabile Brexitului decât era așteptat

Taberele rămânerii și ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană erau aproape la egalitatea în cursul nopții de joi spre vineri, însă mult mai favorabile pentru Brexit decât a fost prevăzut, potrivit primelor rezultate ale acestui referendum crucial pentru viitorul țării și al Europei, scrie AFP.

Sondaje, politicieni și piețe financiare arătau în primele ore după încheierea votului o victorie a rămânerii Marii Britanii în UE, dar rezultatele net favorabile Brexitului în orașul Sunderland au risipit acest entuziasm.

Lira sterlină, după un vârf de 1,50 dolari după șase luni, a scăzut imediat la 1,45 dolari după anunțul rezultatelor care așează aproape la egalitate taberele "in" și "out", cu un ușor avans pentru ieșirea din UE.

La Sunderland, oraș din nordul Angliei, "out" a câștigat cu 61,34% împotriva 38,66%, un rezultat mult mai favorabil taberei Brexit (British Exit) decât era așteptat.

La Newcastle, primul mare oraș care a anunțat rezultatele, "in" a învins la limită, cu 50,7% din voturi.

"Ar putea fi o problemă reală pentru tabăra 'Remain'. Contau pe un rezultat de 59% la 41%", în acest oraș, a comentat în fața jurnaliștilor profesorul Simon Hix de la London School of Economics.

Ca și piețele, casele de pariuri, care dădeau peste 90% șanse adversarilor Brexitului la ora închiderii secțiilor de vot, joi, 21.00 GMT, și-au revăzut cotele în scădere.

Rezultatul oficial al acestui referendum cu mize enorme pentru viitorul Marii Britanii și al restului Europei urmează să fie anunțat la primele ore ale dimineții de vineri (ora locală).

UPDATE ORA 02.32 Gibraltarul a votat aproape în unanimitate pentru "Remain"

UPDATE ORA 02.15 Tabăra rămânerii în UE "ar avea avantaj"

UPDATE ORA 01.11 Un număr de 84 de deputați eurosceptici semnează o scrisoare de susținere a premierului David Cameron

UPDATE ORA 00.39 David Cameron le mulțumește celor care au votat pentru rămânerea țării în UE

UPDATE ORA 00.15 Referendum în Marea Britanie: Sondajul YouGov indică un avans al taberei "Remain"

Tabăra favorabilă menținerii Marii Britanii în Uniunea Europeană pare să aibă un avans de patru puncte procentuale în urma referendumului de joi privind apartenența Regatului Unit la UE, potrivit unui sondaj al firmei YouGov, a relatat postul Sky News, citat vineri de Reuters.
Sondajul YouGov, realizat online, indică faptul că 52% dintre respondenți au declarat că au votat în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, iar 48% au votat pentru Brexit, a declarat Joe Twyman, șeful cercetării politice și sociale pentru Europa, pentru Sky News. Rezultatele studiului se bazează pe interviuri realizate pe internet asupra unui eșantion selectat în prealabil de 5.000 de persoane pe tot parcursul zilei electorale, în timpul căreia nicio companie nu a efectuat exit poll-uri, considerate cele mai fiabile. De această dată nu s-au făcut exit poll-uri pentru că marja de eroare pentru un eveniment de o asemenea anvergură era prea mare.

De altfel, unul dintre exponenții importanți ai taberei "Leave" (susținătorii Brexitului), Nigel Farage, liderul partidului UKIP, eurofob și antiimigrație, a declarat postului Sky News că se așteaptă ca adepții Brexit să piardă. "Prezența la vot pare excepțional de ridicată și se pare că Remain are un avantaj", a declarat Farage.

Rezultatele urmează să fie anunțate vineri pentru cele 382 de centre de votare locale între 00:00 GMT și 03:00 GMT.

ORA 00.00 Referendum în Marea Britanie: S-au închis secțiile de vot

Secțiile de vot s-au închis joi seara în Marea Britanie, la ora 21:00 GMT (vineri, 00:00, ora României) pentru referendumul privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Numărătoarea voturilor va dura toată noaptea, transmite BBC, care amintește că acesta a fost al treilea referendum național din istoria Marii Britanii.

Consultarea a avut loc după o luptă pentru voturi care a durat patru luni de zile între taberele Leave (susținătorii Brexitului) și Remain (susținătorii menținerii Marii Britanii în Uniunea Europeană).

Lira sterlină a crescut, după informații potrivit cărora Nigel Farage, liderul UKIP, partid eurofob și antiimigrație, ar fi declarat că se pare că tabăra Remain a câștigat referendumul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?