LIVE VIDEO NASA și SpaceX aduc înapoi pe Pământ capsula Dragon cu cei doi astronauți americani la bord

LIVE VIDEO NASA și SpaceX aduc înapoi pe Pământ capsula Dragon cu cei doi astronauți americani la bord

Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul capsulei SpaceX Dragon în mai se pregătesc să amerizeze duminică seara (ora 21.48 ora României) în apopiere de Florida. Misiunea este o nouă premieră pentru NASA și SpaceX, marcând prima reîntoarcere din spațiu a unui echipaj pe o capsulă privată.


Capsula Dragon, care s-a decuplat cu succes de Stația Spațială Internațională noaptea de sâmbătă spre duminică la ora 2.37 ora României. A urmat un zbor de circa 19 ore timp în care nava a efectuat manevre pentru a coborî pe orbite din ce în ce mai joase.

NASA și SpaceX a ales șapte zone țintă pentru amerizarea capsulei Dragon, toate cele șapte fiind în zona Golfului mexicului, în apropierea coastei statului Florida. (localitățile de referință: Pensacola, Tampa, Tallahassee, Panama City, Cape Canaveral, Daytona, Jacksonville).

Locul principal țintit pentru amerizare este cel din apropiere de Pensacola, zonă unde SpaceX a trimis deja nava de recuperare Go Navigator.

Bob Behnken și Doug Hurley au fost lansați pe 30 mai din Florida de o rachetă SpaceX, devenind primii astronauți trimiși pe Stația Spațială de o companie privată, sub contract cu NASA.

Numele dat capsulei - „Endeavour” - este inspirat de două elemente, au spus astronauții: cuvântul englez „endeavour” care s-ar traduce în română prin strădanie/tentativă/năzuință, dar și denumirea purtată de naveta spațială cu care cei doi astronauți au mai zburat în spațiu în trecut.


Citește și:

populare
astăzi

1 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

2 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut

3 „Regele este prea plictisitor în pat”

4 O avea chiloți pe ea?

5 El este trădătorul reținut de DIICOT pentru spionaj în favoarea Rusiei