Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola participă miercuri, 6 martie la un dialog cu tineri din România, în direct la Opera Națională București pe teme precum: implicarea tinerilor în viața democratică europeană, viitorul Europei și importanța alegerilor europene din 9 iunie 2024.

este organizat de Biroul Parlamentului European în România în parteneriat cu Opera Națională București, cu sprijinul Ministerului Culturii, Universității București și Televiziunii Române. Dialogul va fi moderat de jurnalista Oana Tache.

Principalele idei din dialogul live:

  • Cel mai bun sfat pentru cei care votează prima oară: „Votează”
  • sunt mulți oameni în lume care nu pot alege cine îi conduce, așa că utilizează-ți dreptul și nu lăsa pe alții să decidă pentru tine

Accesul în spațiul Schengen:

  • „Spațiul Schengen nu va fi complet până când România va fi parte din el. Aveți numeroși suporteri. Aseară când am ajuns în București a trebuit să prezint pașaportul și mi-am dat seama că voi trebuie să faceți asta de fiecare dată”
  • Mă voi ocupa, aveți angajam meu și voi discuta nu numai cu partenerii din România dar și cu cei din
Întrebare – despre skateboard, de ce nu este recunoscut la nivel european:
  • Mi-ar plăcea să practic skateboard, am avut un skateboard când eram mai tânără
  • Am să aflu cine este ministrul sportului și voi discuta cu el despre asta ; nu știu răspunsul de ce nu este recunoscut dar voi afla /
  • Nu există candidat perfect. Devii un candidat. eu am candidat la alegeri de când eram destul de tânără, în 2004, nu am fost aleasă, apoi în 2009, nu am fost aleasă, apoi în 2013 am fost aleasă. Să candidezi nu este neapărta despre a câștiga ci de a candida. Pentru a merita acel „scaun” trebuie sp ăîl meriți, să convingi și niciodată să nu cedezi.
  • Aș sugera să mergeți la traininguri în Parlamentul European
  • În țara mea se votează la 16 ani, fiul meu va vota pentru mine pentru prima dată, cel puțin sper că va vota
  • Mergeți să studiați prin Programul Erasmus.
Social media a revoluționat modul în care facem campanii. Am ajuns atât de departe încât pare că dacă interacționezi online este suficient, ceea ce nu este adevărat. Pe de altă parte, ostilitatea online a ajuns la cote extrem de ridicate. De aceea unii dintre tineri vor să renunțe. Aș vrea să vă spun că motto-ul „Niciodată să nu renunți” se aplică și aici
Legat de informare și dezinfomare online/ Există o mare provocare când observi că informația pe care o vedeți pe ecrane nu este cea pe care ai transmis-o, avem nevoie ca marile platforme să ne ajute, suntem în curs de a obține niște acorduri pentru a ne asigura că avem susținerea în perioada pregătirii pentru alegeri.
Ne confruntăm cu propagandă, bots, trolls, o altă provocare este cum să fii sigur că avem acces și la publicul din zone mai îndepărtate de capitale.