LIVE VIDEO Președintele participă la ședința CSM: Este un scandal, o bătaie de joc!

LIVE VIDEO Președintele participă la ședința CSM: Este un scandal, o bătaie de joc!

Presedintele Klaus Iohannis a venit miercuri dimineata la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, care a inceput la ora 9.00. CSM are posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala in privinta unui conflict de natura constitutionale intre puterea executiva si cea judecatoreasca, varianta ce ar putea fi luata in considerare in aceasta sedinta, au declarat HotNews surse avizate.

Live video  Privesc.eu

Declaratiile presedintelui Iohannis in sedinta CSM:

Trebuie sa hotaram impreuna cum putem continua. Este o ofensa adusa justitiei.

Dvs raspundeti de independenta justiei. Eu cred ca a fost incalcata in mod grav. Eu cred ca a fost incalcata in mod grav.

Parerea mea este ca trebuie luata atitudine nu doar declarativ, ci si institutional.

Imi imaginez ca primul pas institutional este sesizarea CCR, este un conflict intre sistemul de justitie si guvern. Acest lucru vi-l propun dar nu-l impun.

* In sedinta Consiliului se dezbate daca sesizarea CCR sa fie facuta doar de CSM sau in tandem cu presedintele Romanie

UPDATE 9.01 Ce a declarat Iohannis inainte de sedinta: Este inadmisibl, un scandal, o bataie de joc, cum vreti dumneavoastra. Nu se poate ca guvernul sa adopte noaptrea, fara avizul CSM, fara sa fie pe ordinea pe zi o chestiune atat de sensibila. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat ca adoptarea OUG privind codurile penale este un demers ''periculos, nedemocratic si lipsit de o minima aparenta de respect fata de principiile transparentei decizionale, consultarii si dezbaterii", ce creeaza "un real potential de instabilitate sociala", potrivit Agerpres.

CSM a trimis un comunicat de presa in care arata ca adoptarea ordonantei prin care sunt modificate codurile penale s-a facut cu "nesocotirea grava" a legii, intrucat Consiliul nu l-a avizat.

CSM precizeaza ca a primit proiectele marti la ora 17.00 si ca la sedinta de miercuri dimineata a fost invitat ministrul Iordache, "tocmai pentru analizarea si dezbaterea solicitarii de avizare"

Pe ordinea de zi a plenului CSM, care începe la ora 9.00, se află un singur punct: Solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ziua de marţi este zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM ar urma să se întrunească abia miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale, a declarat, la Realitatea TV, Daniela Leca, purtătorul de cuvânt al CSM.

Anterior şedinţei de marţi a Guvernului, ministrul Justiţiei a cerut Consiliului să dea un aviz proiectului, într-o şedinţă convocată pentru miercuri la ora 9.00,  a amintit Leca.

Potrivit ordonanţei adoptate marţi seară de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative". Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro