Livrările de componente ale sistemelor ruse S-400 către Turcia au continuat duminică

Livrările de componente ale sistemelor ruse S-400 către Turcia au continuat duminică

Livrarea de componente ale sistemelor de apărare aeriană ruse S-400, achiziţionate de Turcia în pofida atenţionărilor americane, a continuat duminică prin sosirea a trei noi avioane lângă Ankara, informează AFP şi dpa.

"Livrarea (...) se derulează cum a fost prevăzut", a anunţat pe Twitter Ministerul Apărării al Turciei, cu imagini care arată sosirea acestor aparate la baza aeriană Murted, lângă Ankara. Livrările au început vineri.

Washingtonul s-a opus în mod ferm acestei achiziţii, având temerea că aceste sisteme ar putea pune în pericol secretele tehnologice ale noului avion american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze. SUA estimează în acelaşi timp că S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, organizaţie din care face parte şi Turcia.

Mai mulţi membri ai Congresului american, atât republicani cât şi democraţi, au îndemnat la anularea livrărilor de avioane F-35 către Ankara şi au cerut sancţiuni împotriva oficialilor turci implicaţi în acordul cu Rusia.

Însă, până în prezent, Ankara a respins toate atenţionările americane. Vineri, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a insistat: "O spunem de fiecare dată. Aceasta este o afacere încheiată. Procesul (de livrare) continuă".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante

3 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

4 De citit!

5 Așa o fi?