Lockdown la Shanghai: Şcolile se vor redeschide din iunie

Lockdown la Shanghai: Şcolile se vor redeschide din iunie

Colegiile şi liceele din Shanghai îşi vor redeschide porţile începând cu luna iunie pentru a primi o parte dintre elevi, au anunţat joi autorităţile, semn al unei relaxări a lockdownului impus capitalei economice chineze, informează AFP.

În contextul recrudescenţei COVID-19, care afectează China de câteva luni, o mare parte din cei 25 de milioane de locurilor ai oraşului cel mai populat din ţară, sunt constrânşi să rămână la domiciliu de la începutul lui aprilie.

Odată cu diminuarea accentuată a numărului de cazuri pozitive în ultimele săptămâni, mai multe restricţii au fost deja ridicate. Cu toate acestea, rezidenţii nu-şi pot părăsi locuinţele decât câteva ore pe zi în cel mai bun caz.

Elevii din clasa a 11-a şi a 12-a, în contextul apropierii celui mai exigent examen de intrare la universitate, ar putea să revină la liceu pe 6 iunie, a anunţat Yang Zhenfeng, director adjunct al serviciului educativ al oraşului.

Elevii din primul an de liceu vor putea reveni la colegiu începând din 13 iunie. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi elevi, vor trebui să-şi continue cursurile online de la domiciliu.

''Un organism specializat va oferi teste PCR profesorilor şi elevilor (...) la ieşirea din sălile de curs, pentru a putea obţine rezultate înainte de reluarea cursurilor în ziua următoare'', a precizat Yang.

Ministrul Sănătăţii a anunţat joi 338 de noi cazuri pozitive la Shanghai în ultimele 24 de ore - în comparaţie cu cele peste 25.000 de la sfârşitul lunii trecute.

Lockdownul îndelungat însă şi restricţiie vizând deplasările şi-au pus amprenta din plin asupra moralului locuitorilor şi asupra economiei. Municipalitatea a autorizat deja redeschiderea anumitor linii de transport public.

China, spre deosebire de cea mai mare parte a ţărilor lumii, aplică în continuare o strategie zero Covid, care încearcă limitarea la maxim a numărului de decese prin lockdownuri ample instituite imediat după apariţia primelor cazuri.

Autorităţile spun că au doar câteva alternative în faţa contagiozităţii variantei Omicron şi în ceea ce priveşte rata relativ scăzută de vaccinare în rândul vârstnicilor. Doar puţin peste 80% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani au fost vaccinate cu cel puţin două doze.

Oraşele înmulţesc măsurile de stimulare pentru vaccinare. La Beijing, un cartier din apropierea Templului Cerului oferă astfel 1.000 de yuani (140 de euro) şi bonuri de cumpărături tuturor persoanelor cu vârsta peste 80 de ani care decid să se vaccineze cu o primă doză.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…