Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Locuințele se scumpesc în țară și se ieftinesc în Capitală; prețurile sunt cu 9,7% mai mici în T3 decât în 2016 (analiză)

Prețurile solicitate pentru locuințele scoase la vânzare la nivel național s-au menținut în al treilea trimestru din 2017, la un nivel relativ constant față de trimestrul al doilea, dar s-au ieftinit cu 9,7% comparativ cu 2016, conform unei analize a unui portal imobiliar, remisă marți AGERPRES.

Conform analizei, această stagnare se datorează în mod exclusiv tendinței de ieftinire consemnate de apartamentele din București, întrucât cele din restul țării s-au apreciat, per ansamblu, cu 3,5%, iar casele s-au scumpit atât în Capitală (cu 3,7%), cât și în țară (cu 3,9%). Tendința de diminuare a pretențiilor vânzătorilor de apartamente din Capitală poate fi pusă atât pe seama epuizării treptate a fondurilor Prima Casă, cât și pe seama creșterii dobânzilor la credite, conform analizei realizate de portalul Imobiliare.ro.

Conform raportului "Analize Imobiliare", nivelul actual al prețurilor cerute pentru case și apartamente este cu 9,7% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut și cu circa 25% mai mare decât cel din urmă cu doi ani. Pretențiile vânzătorilor sunt cu 38% mai mici acum decât în urmă cu nouă ani (T3 2008), dar aproximativ egale cu media anului 2010. Spre comparație, cele mai recente date ale INS arătau că, în trimestrul al doilea al anului în curs, valoarea de tranzacționare a locuințelor din România era cu circa 14% mai mare decât în 2015. Potrivit Eurostat, această diferență se situa, la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, la doar +8%.

În majoritatea marilor orașe ale țării, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare au continuat, pe parcursul celui de-al treilea trimestru, să recupereze din scăderea consemnată în perioada de criză. 'Excepția de la regulă' o reprezintă Bucureștiul, unde a avut loc un declin de 1,1%, până la o medie de 1.230 euro/mp. Capitala a recuperat până acum cel mai puțin din declinul provocat de recesiune, nivelul de acum al prețurilor fiind cu 39% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2008.

La polul opus se află Cluj-Napoca, unde pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 6% în ultimele trei luni. Valoarea actuală, de 1.410 euro/mp, este cu 16,6% mai mare decât cea valabilă în perioada similară din 2016. Locuințele s-au scumpit cel mai mult în ultimii trei ani, reușind astfel să recupereze aproape integral scăderea suferită în perioada de recesiune. Prețurile solicitate în prezent de vânzători sunt cu 46,9% mai ridicate decât în T3 2014 și cu doar 1,7% mai mici față de T3 2008.

În Timișoara, apartamentele s-au scumpit cu 2,8%, până la 1.110 euro/mp, valoare cu 9,5% mai mare decât cea atinsă în perioada similară a anului trecut. Față de T3 din 2014, locuințele din oraș sunt cu 30,6% mai scumpe, chiar dacă rămân cu 11,5% mai ieftine decât în T3 2008.

În Constanța, vânzătorii și-au majorat pretențiile cu 2,3% trimestrul trecut, până la 1.050 euro/mp, marja anuală de creștere fiind de 10,7%. În ultimii trei ani, apartamentele s-au scumpit cu 24,3%, însă sunt cu 31,5% mai ieftine decât în perioada similară din 2008.

În Brașov, prețurile s-au majorat cu 2,3% în ultimul trimestru și, respectiv, cu 6,9% în ultimele 12 luni, până la 970 euro/mp. În ultimii trei ani, apartamentele s-au apreciat cu 20,8%, însă se situează cu 32,1% sub nivelul valabil în T3 2008.

În Iași, apartamentele s-au scumpit cu 2,2% în al treilea trimestru al anului, valoarea actuală, de 940 euro/mp, fiind cu 8,5% mai mare decât cea valabilă în urmă cu un an. Din 2014, locuințele din oraș s-au apreciat cu 20,2%, dar sunt, totodată, cu 25,1% mai ieftine decât în 2008.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Codrin Ștefănescu anunță că PSD va modifica legile pentru ca magistrații care au „greșit” față de corup…

2 Cum arată calculele. O prezență mare la vot îngroapă PSD

3 Replica lui Liviu Avram la minciunile lui Nicolicea. Oameni buni, nemernicii ăștia sunt din ce în ce mai agres…

4 Info. SCANDAL la Guvern! Dăncilă a cerut intimitate înainte de a vorbi cu președintele! A dat-o afară din biro…

5 VIDEO „Du-te-n morții mă-tii!”. Deputat PSD, comportament de interlop, a dat să lovească un protestatar

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere