Londra a omis să transmită dosarele privind zeci de mii de condamnări de cetăţeni ai ţărilor UE (presa)

Londra a omis să transmită dosarele privind zeci de mii de condamnări de cetăţeni ai ţărilor UE (presa)

Autorităţile britanice au omis să transmită, cum ar fi trebuit să facă, zecile de mii de condamnări de cetăţeni europeni ţărilor de origine şi apoi au încercat să disimuleze problema, a dezvăluit miercuri cotidianul The Guardian.

Aceste dezvăluiri jenante cu privire la astfel de probleme în cooperarea în domeniul securităţii intervin în condiţiile în care Regatul Unit trebuie să negocieze cu Uniunea Europeană (UE) modalităţile relaţiei sale după Brexit, în special în plan juridic şi în ceea ce priveşte schimburile de informaţii.

Potrivit cotidianului, o problemă informatică din sistemul poliţiei ar fi împiedicat transmiterea de către justiţia britanică a 75.000 de dosare privind condamnări de cetăţeni ai ţărilor membre ale Uniunii Europene, din 2015.

Aceasta reprezintă 30% din condamnări, unele pentru viol sau omucidere.

După ce problema a fost detectată, autorităţile au încercat să o acopere, raportul de la o reuniune pe marginea subiectului, în mai 2019, calificând drept "nervos" Ministerul de Interne britanic la ideea de a comunica istoricul condamnărilor, potrivit The Guardian.

Un raport similar publicat o lună mai târziu dezvăluia că este "în continuare incert" dacă dosarele marcante vor fi trimise ţărilor vizate, din cauza "riscului pentru reputaţia Regatului Unit".

Intervievată de cotidian, europarlamentara europeană liberală olandeză Sophie in 't Veld a cerut o anchetă europeană, apreciind că "disimularea ulterioară ridică întrebări cu privire la fiabilitatea Regatului Unit în calitate de partener". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale