Londra, gata să respingă un nou referendum privind independenţa Scoţiei

Guvernul britanic se pregăteşte să respingă orice solicitare din partea prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, legată de organizarea unui al doilea referendum de independenţă, informează vineri EFE, citând BBC.

Potrivit unor surse apropiate cabinetului, Executivul condus de conservatoarea Theresa May face pregătirile necesare pentru a respinge o eventuală cerere ce ar putea fi formulată în următoarele săptămâni.

Într-un asemenea caz, Sturgeon ar cere guvernului de la Londra activarea secţiunii 30, care transferă Parlamentului scoţian puterea de a organiza un referendum de independenţă.

"Prim-ministrul nu are dispoziţia să accepte acum alt referendum, ar spune pur şi simplu nu", a declarat o sursă apropiată de Theresa May.

O altă sursă a adăugat că nu există "un răspuns" la această chestiune, dar, aşa după cum a reiterat din 2016 prim-ministrul, "acum nu este momentul", în timp ce o a treia sursă a arătat că nu şi-ar putea imagina niciun scenariu în care May să-şi dea aprobarea.

Sursele guvernamentale au subliniat că o dezbatere asupra independenţei regiunii ar însemna o distragere a atenţiei într-un moment în care guvernul britanic îşi axează eforturile pe negocierile privind Brexitul, iar în plus executivul şi-ar baza refuzul pe sondajele interne care relevă că opoziţia faţă de organizarea unui alt referendum este în creştere.

În 2014, Scoţia a organizat o consultare privind independenţa, în cadrul căreia 55% au respins separarea de Regatul Unit, dar victoria Brexitului la referendumul din 2016, în care majoritatea scoţienilor (62%) au sprijinit rămânerea în UE, a redeschis această dezbatere. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul 10 august spre judecare Tribunalului Bucu…

2 Un imbecil

3 ULTIMA ORĂ Curtea de Apel a decis redeschiderea dosarului 10 august!

4 FOTO Larisa Iordache și iluzia optică

5 Greșește undeva omul ăsta?