Londra și Stockholm refuză să se angajeze că nu îl vor extrăda pe Julian Assange, acuză Ecuadorul

Londra și Stockholm refuză să se angajeze că nu îl vor extrăda pe Julian Assange, acuză Ecuadorul

Marea Britanie și Suedia refuză să își ia angajamentul că nu îl vor extrăda pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat de patru ani în Ambasada Ecuadorului la Londra, a afirmat șeful diplomației de la Quito, Guillaume Long, citat luni de AFP.

"În pofida numeroaselor eforturi depuse de Ecuador ca negociator de bună-credință cu scopul de a găsi o soluție avantajoasă pentru toate părțile, Suedia și Marea Britanie au refuzat să se angajeze că nu îl extrăda pe Julian Assange către un stat terț", a declarat Guillaume Long într-un comunicat dat publicității la Londra.

Ministrul de externe, care a discutat cu fondatorul WikiLeaks la ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii, a adăugat că "au trecut patru ani de la 19 iunie 2012. Astăzi ca și atunci, ne apărăm decizia de a-i acorda azil lui Julian Assange, deoarece condițiile care l-au constrâns să facă această cerere nu au dispărut".

Julian Assange, 44 de ani, s-a refugiat în această ambasadă pentru a scăpa de extrădarea în Suedia unde este acuzat de viol și care a emis un mandat european de arestare pe numele lui.

Fostul hacker australian, care neagă violul, refuză să meargă în această țară de teama că va fi extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea de către WikiLeaks, în 2010, a 500.000 de documente clasificate secret de apărare cu privire la Irak și Afganistan, precum și 250.000 de depeșe diplomatice.

Ecuadorul i-a acordat azil, însă Marea Britanie refuză să îi elibereze un permis de liberă trecere pentru a putea părăsi ambasada.

Potrivit ministrului de externe, Julian Assange a cerut azil deoarece "se temea pentru viața sa, integritatea sa fizică, libertatea sa". "Simțea că este urmărit din cauza activității sale jurnalistice care a dezvăluit crime teribile, grave încălcări ale drepturilor omului", a adăugat Guillaume Long, adăugând că "a sosit vremea să punem capăt acestei situații".

La sfârșitul lunii mai, autoritățile suedeze au menținut mandatul european de arestare pe numele fondatorului WikiLeaks, în timp ce un comitet al ONU ajunsese în luna februarie la concluzia că Suedia și Marea Britanie îi încalcă drepturile fundamentale.

Manifestații în sprijinul lui Julian Assange sunt prevăzute în această săptămână în mai multe orașe ale lumii, printre care Paris, Milano, Berlin, New York, Quito, Buenos Aires și Montevideo.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria