Lovitură de teatru în CSM! Savonea rămâne președintă după ce a fost balotaj de trei ori la votul pentru Țînț!

Lovitură de teatru în CSM! Savonea rămâne președintă după ce a fost balotaj de trei ori la votul pentru Țînț!

Lovitură de teatru în CSM! Savonea rămâne președintă după ce a fost balotaj de trei ori la votul pentru Țînț!

Ora 15.00 – CSM a decis să amâne votarea noii conduceri a Consiliului, astfel că Lia Savonea rămâne președintă până la finalul acestui an.

Votul a fost amânat în condițiile blocajului de la votarea pentru funcția de președinte. Nicoleta Țînț a primit de două ori 9 voturi „pentru” și 9 „împotrivă”.

Deocamdată nu s-a stabilit când va fi convocat CSM pentru alegerea noii conduceri.

13:28 Surse judiciare din cadrul CSM au explicat pentru Ziare.com ca membrii CSM vor vota la ora 14:00, pentru a treia oara, daca judecatoarea Nicoleta Tint o sa fie presedinte al Consiliului.

"Mai multi membri CSM sustin ca votul nu ar mai trebui reluat: Nu ai majoritate, esti respins automat. Aceasta este punctul de vedere al acestora", explica sursele citate.

13:23 Egalitate din nou la a doua tragere la sorti: 9 voturi - pentru, 9 voturi - contra si o abtinere, potrivit unei surse judiciare. In Plenul CSM sunt mai multe discutii in contradictoriu pentru a iesi din aceasta situatie fara precedent in istoria CSM.

13:14 Plenul CSM reia, pentru a doua oara, votul in cazul judecatoarei Nicoleta Tint, care a obtinut paritate de voturi - 9 pentru, 9 contra si un vot nul - pentru numirea in functia de sef al CSM, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au explicat ca Sectia pentru judecatori din CSM nu a vrut sa-si schimbe propunerea pentru conducerea Consiliului.

Ora 12.15 – Procedura care va urma după ce s-a înregistrat paritate la votul pentru funcția de președinte al CSM este incertă, fiind dispute în CSM pe acest subiect, au relatat pentru G4Media.ro surse din instituție. Unii membri CSM consideră că, neîntrunind majoritatea voturilor, Nicoleta Țînț a fost respinsă, în timp ce alții susțin reluarea votului.

UPDATE Ora 12.00 – În plenul CSM s-a înregistrat paritate la vot pentru Nicoleta Țînț – 9 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și un vot nul. În aceste condiții, votul pentru funcția de președinte al CSM se va relua.

Știrea inițială: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) organizează marți alegeri pentru conducerea forului pentru anul viitor. Surse din sistemul judiciar au precizat pentru G4Media.ro că judecătoarea Nicoleta Țînț are cele mai mari șanse să fie votată ca președinte al CSM.

Cine este Nicoleta Țînț

Țînț este considerată apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina și Mariana Ghena. Nicoleta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, este membru al CSM din ianuarie 2017.

 

Favorită pentru preluarea funcției de vicepreședinte al CSM este procuroarea Tatiana Toader, au mai precizat sursele citate.

Membrii CSM au mandat de câte șase ani, în timp ce președintele și vicepreședintele forului, de câte un an.

Prima ședință ținută de noua conducere va fi de la ora 14:30, iar pe ordinea de zi este cererea Adinei Florea de retragere din cursa pentru șefia Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Tot astăzi își încheie mandatul Lia Savonea (președinte) și Nicolae Solomon (vicepreședinte).

Lia Savonea, unul dintre cei mai controversați președinți al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost șefa Curții de Apel București și este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătalin Voicu (condamnat definitiv în două dosare penale).

În mandatul de la CSM, Savonea a fost într-un conflict permanent cu o parte a membrilor Consiliului, printre care cu fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea și cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall. Tot Lia Savonea este cea care a susținut numirea Corinei Corbu la șefia Instanței Supreme.

Însă, cele mai mari controverse au fost generate de încercările acesteia de a o impune pe Adina Florea la conducerea Secției Speciale. De 7 ori s-a încercat, fara succes, validarea lui Florea în funcția de procuror-șef al SIIJ, iar într-un final Adina Florea a decis să își retragă candidatura.

În luna octombrie, șapte membri ai CSM au cerut revocarea Liei Savonea din fruntea Consiliului pentru ”modul defectuos„ în care a condus instituția. Tot în luna octombrie, Asociația procurorilor ”Inițiativa pentru Justiție” a depus o plângere penală împotriva lui Savonea, pe care au acuzat-o de infracțiunea de uzurpare a funcției, pe motiv că a transmis Senatului proiectul de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate „fără a se întemeia pe o hotărâre a plenului CSM”. Aceleași acuzații publice au venit și din partea ministrului Justiției de atunci, Ana Birchall.

Potrivit proiectului, propunerile făcute la legea ANI vizau publicarea declarațiilor de avere și de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitarea posibilității ANI de a verifica un funcționar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile sau anonimizarea venitului soțului sau soției celui care depune declarația de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură.

Consiliul Superior al Magistraturii este format din 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, 2 reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat. Forul are și 3 membri de drept: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Sunt primele alegeri la care participă ministrul Justiției Cătălin Predoiu de la preluarea mandatului.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa