Lovitură de teatru în Rusia? Serghei Șoigu, ministrul apărării, ar fi fost reținut și îndepărtat din funcție de serviciile de securitate în seara când Prigojin era iertat

Lovitură de teatru în Rusia? Serghei Șoigu, ministrul apărării, ar fi fost reținut și îndepărtat din funcție de serviciile de securitate în seara când Prigojin era iertat

Kremlinul a ieșit în seara zilei de sâmbătă, 24 iunie, cu un comunicat referitor la Evgheni Prigojin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în seara zilei de sâmbătă că "toate acuzațiile criminale împotriva lui Evgheni Prigojin au fost retrase". În același timp, liderul Wagner a primit dreptul de a se refugia în Belarus.

Mai multe canale de Telegram arată că Serghei Șoigu, ministrul apărării din Rusia, ar fi fost reținut și îndepărat din funcție de serviciile de securitate în aceeași seară.

Pe rețelele sociale au apărut informații precum că revendicările lui Prigojin se discută în acest moment în Rusia și că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu ar fi fost deja arestat de Serviciile Federale de Securitate. Informația nu a fost confirmată oficial.

Aceleași surse mai arată că urmează să cadă și capete din FSB, printre alții coordonatorul biroului Moscova, care ar fi dezvăluit slăbiciunea capitalei în fața unei ofensive armate.

Şeful mercenarilor ruşi din gruparea Wagner, Evgheni Prigojin, angajat într-o rebeliune armată împotriva conducerii militare ruse, a acceptat să-şi oprească marşul spre Moscova în seara zilei de sâmbătă, 24 iunie, în urma negocierilor purtate cu președintele din Belarus Alexander Lukașenko.

Analiștii spun pe rețelele sociale că Prigojin ar fi primit garanții personale de securitate de la Moscova, plus pentru gruparea pe care o conduce. În plus, ar fi primit asigurări că vor fi demiși liderii militari ruși ai campaniei din Ucraina: ministrul Apărării Serghei Soigu și şeful Statului Major Valeri Gherasimov.

În ultimele zile, Prigojin a tot vorbit despre conflictul cu Șoigu și Gerasimov.

Între timp, au început să apară imagini cu forțele Grupului Wagner care se retrag din Rostov. Locuitorii locali au fost auziți aplaudând și scandând "Wagner!".

Fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin a acuzat vineri, 23 iunie, Ministerul rus al Apărării că a lovit în mod deliberat o tabără de mercenari. În dimineața următoare, wagnerioții au preluat controlul asupra orașului rusesc Rostov-pe-Don și au pornit în marș spre Moscova. Dar deja în seara zilei de 24 iunie, Prigojin a oprit atacul asupra capitalei și a anunțat întoarcerea luptătorilor la locurile de desfășurare a formațiunilor lor.

Potrivit unui expert de la think tankul Brookings Institution, citat de BBC, Michael O'Hanlon, acordul încheiat de Prigojin „are sens” pentru că situația din Rusia era „extrem de riscantă” din punctul de vedere al șefului Wagner.

„Ideea că Prigojin ar putea genera un fel de revoltă în masă împotriva lui Putin este într-adevăr o poveste pentru copii”, spune O'Hanlon.

Cu toate acestea, rămâne un „moment extrem de critic și periculos” în Rusia, spune O'Hanlon.

Mai rămân, de asemenea, câteva întrebări, inclusiv care au fost termenii acordului convenit cu Prigojin și ce perspective are pentru a rămâne în viață, spune O'Hanlon.

Cu toate acestea, FSB a deschis deja un dosar penal „pentru fapte de rebeliune armată pe numele lui Evgheni Prigojin” și le-a cerut luptătorilor PMC „să nu execute ordinele criminale și perfide ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru a-l reține”. Iar Procuratura Generală a declarat că departamentul de investigații al FSB a deschis un dosar împotriva lui Prigojin „pentru organizarea unei rebeliuni armate".

Astfel, a apărut o contradicție în declarațiile serviciilor speciale și ale agenției de supraveghere: apelul la o rebeliune armată și organizarea acesteia sunt două articole diferite ale Codului Penal al Federației Ruse.

Apel la rebeliune, o infracțiune separată?

Da. Codul penal are articolul 205² „Apeluri publice pentru activități teroriste, justificare publică a terorismului sau propagandă a terorismului”. Termenul „activitate teroristă” din acest articol are o definiție extinsă. Printre altele, include săvârșirea unei infracțiuni în temeiul articolului 279 din Codul penal al Federației Ruse „Rebeliune armată”.

Pedeapsa maximă pentru incitarea la rebeliune armată este de șapte ani de închisoare. Organizarea unei rebeliuni armate este pedepsită cu închisoare de la 12 la 20 de ani, scrie Meduza.io.

„Justificarea terorismului” din articolul despre apelurile publice se referă și la insurgență?

Da, acesta este același articol 205². Și pot fi pedepsiți pentru justificarea unei rebeliuni armate în același mod ca și pentru justificarea publică a terorismului. Adică, chiar și pentru postări individuale și comentarii apreciative la fotografii.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat