LPF susține că deținătorii drepturilor TV refuză modificarea programului Ligii I propusă de Iordănescu

LPF susține că deținătorii drepturilor TV refuză modificarea programului Ligii I propusă de Iordănescu

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) susține, într-un comunicat de presă publicat, marți, pe site-ul său oficial, că deținătorii drepturilor TV refuză modificarea programului Ligii I conform propunerii selecționerului Anghel Iordănescu și amenință cluburile cu solicitarea de despăgubiri financiare în cazul în care se schimbă datele de desfășurare a etapelor rămase de disputat.

Surse din cadrul LPF au declarat, marți, pentru AGERPRES, că selecționerul dorește ca ultima etapă a play-off-ului Ligii I, stabilită acum pentru 7 mai, să se devanseze cu câteva zile sau chiar o săptămână pentru a putea avea jucătorii la dispoziție înaintea amicalelor României din 22, 26 și 29 mai. De asemenea, data finalei Cupei Ligii, în prezent 11 mai, ar trebui modificată. Conform propunerii lui Anghel Iordănescu, la 7 mai s-ar putea disputa finala Cupei României, după care ar urma o vacanță de 10 zile pentru jucători. După vacanță, fotbaliștii ar intra în cantonamentul echipei naționale pentru partidele amicale din 22, 26 și 29 mai.

LPF susține că a demonstrat că este alături de prima reprezentativă în încercarea de a obține rezultate notabile la EURO 2016 acceptând ca Liga I să se încheie mult mai devreme decât campionatele altor țări.

"LPF a acceptat ca programul echipelor de club care vor furniza cei mai mulți jucători lotului național (în preliminarii numărul lor a fost de 16!) să se încheie înaintea tuturor celorlalte campionate naționale din țările cu care ne vom întâlni la turneul final al Campionatului European (n.r. — în weekend-ul 7-8 mai 2016). De asemenea, LPF a acceptat ca finala Cupei Ligii Adeplast să se dispute într-o zi de miercuri, respectiv la data de 11 mai 2016, ceea ce poate afecta încasările dintr-un astfel de meci, fiind un fapt știut că o finala jucată într-o zi de weekend aduce un număr considerabil mai mare de spectatori în tribune. Subliniem că alte ligi profesioniste europene din țări care au de asemenea obiective la turneul final al Campionatului European din vară, își încheie competițiile interne după data de disputare a ultimei etape din play-off-ul Campionatului Național Liga 1. Astfel, în Anglia, Premier League se termină pe 15 mai 2016, în Italia, Serie A are ultima etapă programată tot pe 15 mai, aceeași dată de final fiind valabilă și pentru Bundesliga, dar și pentru campionatele din Franța, Spania, Portugalia, Austria, Cehia, Ucraina și Croația. Mai mult, Elveția, adversara noastră din cel de-al doilea meci de la EURO, își încheie campionatul la 25 mai. Poate că ar trebui să amintim și că finalele de Cupă din aceste țări, calificate la turneul final, sunt programate pe 21 mai (în Germania, Italia, Franța), pe 29 mai în Elveția, pe 22 mai în Spania și Portugalia. Iar exemplele pot continua. Să mai spunem că adversara noastră de la Lyon, Albania, are ultima etapă de campionat programată pe 21 mai", se menționează în comunicatul Ligii.

LPF cere respect din partea lui Iordănescu atunci când acesta solicită modificarea programului Ligii I, menționând că grupările care oferă jucători primei reprezentative au nevoie de banii din drepturile TV. "Nu vrem, sub nicio formă, să intrăm într-o polemică, echipa națională este cu adevărat pentru noi, cei care reprezentăm Liga 1 și fotbalul profesionist din România, o prioritate și acționăm ca atare. Ținem să subliniem, însă, că fotbalul românesc, Liga 1, ca toate celelalte competiții similare europene trăiește în bună parte datorită banilor pe care îi oferă deținătorii drepturilor media. Aceștia au refuzat, însă, categoric comprimarea Campionatului Național Liga 1, arătând că vor solicita despăgubiri financiare în situația în care se va modifica programul competițional aprobat inițial de CEx al FRF. Îi reamintim domnului Anghel Iordănescu că Liga I reprezintă o resursă permanentă de talente pentru echipa națională, iar banii televiziunilor sunt principala sursă de finanțare pentru majoritatea cluburilor din campionatul intern. Cine cere respect, trebuie să ofere respect", se arată în comunicatul citat.

Oficialii Ligii speră că prin aceste cerințe Anghel Iordănescu nu își caută scuze pentru un eventual eșec la EURO 2016. "Domnul Anghel Iordănescu a încercat, din păcate, să inducă în eroare opinia publică, după aceeași strategie adoptată în cazul clubului Steaua, când în Comitetul Executiv al FRF a afirmat că nu are nevoie de jucătorii echipei campioane, deoarece îi cunoaște deja foarte bine, pentru ca, ulterior, să spună cu totul altceva reprezentanților presei, subliniind că din cauza Ligii Profesioniste de Fotbal nu pot fi organizate jocuri de pregătire cu întreg lotul dorit. Aceeași tactică a folosit-o domnul Anghel Iordănescu și atunci când a invocat că România a ratat meciurile amicale cu Anglia și Olanda, din pricina programului competițional al Ligii 1, uitând să precizeze că în Anglia campionatul se termină cu o săptămână mai târziu ca în România, iar în Olanda la aceeași dată. Încheiem, cu speranța că domnul Anghel Iordănescu nu își caută scuze pentru un eventual eșec la turneul final al Campionatului European, indicând de pe acum cu degetul un vinovat imaginar, respectiv Liga Profesionistă de Fotbal", adaugă reprezentanții LPF.

AGERPRES (autor: Marius Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...