Lucian Goga: Nu există gospodărie neafectată în Dătășeni și Cuci

Lucian Goga: Nu există gospodărie neafectată în Dătășeni și Cuci

Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în urma fenomenelor meteo extreme care s-au abătut, duminică seara, asupra comunei Cuci, nu există gospodărie care să nu fi fost afectată.

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

'Fără îndoială că cea mai afectată zonă este Cuci și Dătășeni, în care suntem acum. Nu am văzut așa ceva în viața mea, nu este gospodărie neafectată. Chiar lângă noi este o autoutilitară care a fost mutată de furtună aproape 15 metri și răsturnată, unele ziduri au fost dărâmate, țiglele de pe acoperișuri au fost luate de vânt, anexele gospodărești sunt aproape în totalitate afectate, copacii sunt căzuți. Sunt aici împreună cu șeful ISU Mureș, colonelul Dorin Oltean, am informat Ministerul Afacerilor Interne și așteptăm sprijin din partea Jandarmeriei. Lucrăm la identificarea persoanelor vârstnice, cele neajutorate și care nu se pot urca pe acoperiș. La ceilalți au venit copiii și îi ajută, toată lumea lucrează și este pe acoperișuri. Încercăm să facem rost de țiglă pentru că este foarte dificil de procurat, pentru că fiecare are alt tip de țiglă pe casă. Încercăm măcar să facem rost măcar de folii pentru a acoperi casele ca să nu plouă în case, pentru că prognoza meteo nu este îmbucurătoare, vor mai urma ploi. Facem tot ce putem, îi vom sprijini cu tot ce putem', a arătat Lucian Goga.

Prefectul a spus că a făcut apel la toate unitățile militare din Târgu Mureș, care s-au mobilizat și au trimis oameni pentru a-i ajuta pe bătrânii din Cuci și Dătășeni să își acopere casele.

Primarul comunei Cuci, Ilie Șuta, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în urma tornadei care s-a abătut duminică seară peste satele Cuci și Dătășeni peste 300 de case au fost grav afectate, multe dintre ele având acoperișul distrus în totalitate.

Ilie Șuta a spus că, deși încă meteorologii nu s-au pronunțat, este convins că vina pagubelor însemnate din cele două sate a fost provocată de o tornadă, similară cu cele prezentate în filme.

'Aseară (duminică, n.r.) în jur de ora 19,45 s-a întunecat efectiv. Meteorologii ar fi cei mai în măsură să spună ce a fost, eu zic că a fost o tornadă, așa cum vedeam în filmele americane. Cam așa se poate vedea, vârfurile sălciilor sunt retezate, iar acoperișurile caselor au fost spulberate. Așa ceva eu nu am mai văzut. A durat maximum 10 minute. Am evaluat astă noapte ce am putut, avem peste 300 de case, plus două biserici, școlile în două sate. Noi ca primărie ne-am implicat încă de aseară, am întrerupt curentul, am anunțat Electrica, E.ON — dar nu a fost cazul să intervină — dar cel mai mult contează că oamenii se ajută. Chiar pe ploaia aceea de după vijelie oamenii au urcat pe case și au încercat să mai protejeze ceea ce le-a rămas. Tot din cauza ploii torențiale a fost blocat și drumul spre Petrilaca, erau 10 plopi pe drum și pământ adus de pe deal. Am reușit să degajăm drumul, iar acum așteptăm ca specialiștii să evalueze pagubele', a spus Ilie Șuta.

El a arătat că a fost sunat de primarii din zonă, mai ales din orașul Luduș, care au trimis utilaje în ajutor, afirmând că majoritatea celor care au copii își repară singuri casele. Unele firme de construcții au decis să trimită muncitorii să ajute bătrânii.

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș, colonel Dorin Oltean, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în urma furtunii extrem de violente, descrisă de localnici drept o tornadă, acoperișurile a 307 case din comuna Cuci, satele Dătășeni și Cuci, au fost avariate, în 12 cazuri acestea fiind distruse în totalitate.

Col. Oltean a arătat că în Cuci au fost avariate acoperișurile a 153 case, 7 au fost distruse în totalitate, turlele la două biserici au fost puse la pământ, iar un bărbat care se afla într-o gheretă a fost rănit la o mână.

În Dătășeni au fost afectate parțial acoperișurile la 150 case, la 5 case acestea au fost distruse în totalitate, 6 stâlpi de curent electric au fost doborâți, o autoutilitară a fost răsturnată și două persoane prezintă contuzii ușoare.

În prezent în județul Mureș sunt 13.599 de consumatori fără curent electric, din 60 localități, existând avarii la 157 de puncte de transformare.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”