Ludovic Orban: Deputatul Dragnea și senatorul Tăriceanu au făcut o uzurpare de calitate

Ludovic Orban: Deputatul Dragnea și senatorul Tăriceanu au făcut o uzurpare de calitate

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, la Deva, că poziția avută de liderii celor două Camere ale Parlamentului privind comunicatul Departamentului de Stat al SUA poate fi apreciată ca una "personală" și "ca o uzurpare de calitate", el precizând că parlamentarii liberali se delimitează ''categoric'' de punctul de vedere exprimat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

 "Poziția exprimată de deputatul Dragnea și de senatorul Tăriceanu sunt pozițiile lor personale, deci nu au calitatea să angajeze Parlamentul. Ceea ce au făcut reprezintă o uzurpare de calitate, un abuz, iar parlamentarii PNL s-au delimitat și se vor delimita categoric de poziția exprimată de deputatul Dragnea și de senatorul Tăriceanu, care riscă să creeze o dispută de care România nu are nevoie cu SUA, cu administrația americană, și care riscă să afecteze parteneriatul strategic dintre SUA și România", a spus Ludovic Orban.

El a arătat că poziția Departamentului de Stat reflectă și punctul de vedere exprimat public de PNL încă de la apariția Ordonanței 13 și apoi, în august, a propunerilor ministrului Justiției, Tudorel Toader.

"Suntem îngrijorați și vom încerca să ne mobilizăm pentru a respinge aceste modificări la legile justiției, în special punctele care riscă să afecteze independența puterii judecătorești, funcționarea autonomă a sistemului de justiție și care riscă să pună stavilă luptei anticorupție, cum ar fi înființarea Direcției Speciale pentru Investigarea Procurorilor și Judecătorilor, cum ar fi prevederea care lasă în aer Inspecția Judiciară, urmând să fie dată o lege specială care nu se știe dacă se va mai da — practic, desființează Inspecția Judiciară așa cum este astăzi în subordinea CSM", a spus președintele PNL.

Ludovic Orban a mai arătat că modificările la legile justiției încalcă autonomia procurorului de caz, apreciind, totodată, că răspunderea magistraților trebuie să fie stabilită printr-o lege specială.

"Nu susținem cozile de șopârlă băgate în lege, în baza ideii de răspundere a magistraților, care sunt extrem de periculoase. Aici, noi susținem adoptarea unei legi speciale privind răspunderea magistraților, care să fie făcută, în mod evident, cu o dezbatere publică largă, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților și cu participarea amplă a societății civile", a spus Orban.

Președintele PNL a fost prezent miercuri la Deva pentru a participa la învestirea oficială a noului primar al municipiului, Florin Oancea, acesta fiind și președinte al organizației locale a PNL.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 Un fost senator PSD îl dezbracă de secrete pe liderul PSD / „Diploma lui Ciolacu este falsă, cel mai probabil. E…

3 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

4 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…

5 Birchall, cu colții în jugulara lui Streinu-Cercel: Se pare că imunitatea parlamentară bate imunitatea medical…