„Lui Putin îi este frică”

„Lui Putin îi este frică”

Timothy D. Snyder, cunoscutul profesor și istoric de la Universitatea Yale și London School of Economics, afirmă că președintele rus Vladimir Putin se teme clar, și nu doar fiindcă forțele sale din Ucraina sunt în retragere.

Profesorul Timothy D. SnyderFoto: Pako Mera / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Snyder, un istoric specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est și autorul mai multor cărți best seller, afirmă că Putin a făcut ceva ce nu a dorit în mod evident.

„Anunțarea mobilizării arată că se teme de rivalii săi fasciști mai mult decât se teme de publicul rus”, afirmă el, explicând însă că, deși cerute de activiștii anti-război, în Rusia este foarte dificil să asistăm la proteste în masă după măsurile legislative luate în ultimii ani pentru suprimarea oricărei forme de disidență, acestea intensificându-se imediat după declanșarea invaziei din Ucraina pe 24 februarie.

Proteste de amploarea redusă au avut însă loc în mai multe orașe din Rusia miercuri seara, forțele de ordine arestându-i rapid pe participanții pe care i-au tratat ca pe teroriști.

Profesorul american afirmă că principala reacție în Rusia va fi că oamenii vor încerca să fugă din țară, după cum s-a văzut deja din cozile de mașini formate la granița cu Finlanda și epuizarea biletelor de avion pentru cursele ce pleacă din țară, în timp ce alții vor încerca să se ascundă.

Disidentul Alexei Navalnîi a vorbit la rândul său despre acest lucru miercuri, profitând de o ședință de judecată desfăşurată la Kovrov pentru a afirma că 5 milioane de ruși vor încerca să se ascundă prin țară pentru a se sustrage mobilizării.

Profesorul american vorbește de creșterea nemulțumirilor în armata lui Vladimir Putin

Snyder amintește că, potrivit decretului semnat miercuri de Vladimir Putin, soldații contractuali vor fi obligați să rămână pe front pe termen nelimitat, urmând ca moralul lor să aibă și mai mult de suferit.

„Mă aștept la o furie mocnită cu privire la acest lucru care nu va îmbunătăți capacitatea de luptă a Ucrainei”, scrie Synder, adăugând că reacțiile calme ale ucrainenilor, venite atât de la președintele Volodimir Zelenski cât și din partea șefului Statului Major al forțelor ucrainene, arată că ei au ținut cont în planurile lor de posibilitatea ca Putin să ordone mobilizarea.

„Cel mai important de notat este că aceasta (mobilizarea) va lovi greu populația Rusiei care deja a suferit mult, existând sugestii că predarea are mai mult sens pentru ruși decât să lupte în continuare”.

Istoricul din Statele Unite cataloghează referendumurile anunțate de autoritățile de ocupație din teritoriile ucrainene aflate sub controlul rușilor ca fiind „un exercițiu social media în care vor fi inventate cifre pentru a arăta cât de mult este dorită ocupația rusească”.

Snyder subliniază la final că faptul că Putin nu și-a ținut discursul la ora programată și că acesta a trebuit să fie înregistrat sugerează dezordine „și poate boală la Kremlin”.

„Eu unul interpretez neliniștea lui Putin drept un simptom al unui război pierdut”, afirmă el.

Cine este Timothy D. Snyder

În vârstă de 59 de ani, istoricul american este cercetător permanent la Institutul pentru Științe Umaniste din Viena, pe lângă catedrele ocupate la Universitatea Yale și Londra.

Recipient al mai multor burse și premii prestigioase de-a lungul anilor, el este autorul mai multor cărți de non-ficțiune best seller, printre care și „Tărâmul morții. Europa între Hitler si Stalin”, „Drumul spre nelibertate: Rusia, Europa, America” și „Despre tiranie: Douăzeci de lecții ale secolului XX”.

Deși specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est, el este de asemenea un expert în Holocaust, fiind un membru al Comitetului Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite.

La sfârșitul lunii iunie el afirma de asemenea că Occidentul nu ar trebui să fie îngrijorat de „umilirea” lui Vladimir Putin, contrazicând direct afirmațiile făcute de președintele francez Emmanuel Macron în acest sens.

„Trupele rusești nu pot fi încolțite din moment ce ele se pot retrage în Rusia. Putin nu poate fi încolțit din moment ce guvernează pe baza unei realități virtuale create de mass-media pe care el însuși o controlează. Noi știm că el poate eșua în a-și atinge obiectivele de război pe care le-a anunțat (cum s-a întâmplat în Ucraina în 2015) și pur și simplu să schimbe subiectul”, a scris Synder într-un editorial de opinie publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mai devreme în cursul războiului el a demontat și argumentele potrivit cărora o putere nucleară ca Rusia nu poate pierde un război precum cel din Ucraina.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale