Lukaşenko susţine că şeful Bisericii Catolice din Belarus a primit ''misiuni concrete'' din Polonia

Lukaşenko susţine că şeful Bisericii Catolice din Belarus a primit ''misiuni concrete'' din Polonia

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat marţi Biserica Catolică de susţinere a opoziţiei şi a manifestaţiilor care contestă realegerea sa în urma scrutinului din 9 august, potrivit agenţiei BelTA, citată de EFE.

Lukaşenko a recunoscut, din acest motiv, că l-a împiedicat pe şeful Bisericii Catolice, Tadeusz Kondrusiewicz, să revină din Polonia. Potrivit lui Lukaşenko, acesta a primit ''misiuni concrete'' în această ţară, unde plecase pentru a avea consultări cu autorităţile locale poloneze, care nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus.

''Nu spun că avem toate informaţiile, acestea se schimbă constant'', a adăugat preşedintele, semnalând de asemenea că Tadeusz Kondrusiewicz se regăseşte pe lista neagră comună a Belarusului şi Rusiei şi se investighează în prezent dacă acesta mai are şi vreo altă cetăţenie.

''Pe noi nu ne interesează dacă este principalul catolic, ortodox sau musulman. El trebuie să trăiască în conformitate cu legea. Şi dacă intri în politică şi îi atragi după tine pe credincioşii catolici (...), atunci responsabilitatea este dublă'', a indicat Lukaşenko.

Monseniorul Tadeusz Kondrusiewicz a încercat să revină în Belarus, dar a fost oprit la graniţă, fără explicaţii. ''Nu ştiu de ce nu mă lasă să mă întorc. Nu îmi spun. Ce pot eu să spun este că nu m-am întâlnit cu nimeni în Polonia'', a declarat acesta prin telefon agenţiei EFE, din oraşul polonez Belostok, unde venise pentru a ''oficia'' un serviciu religios.

Într-o altă declaraţie, acordată unui post de televiziune catolic polonez, el a afirmat că toate indiciile arată că alegerile din 9 august nu au fost corecte. Cât despre manifestaţiile care continuă în Belarus, Tadeusz Kondrusiewicz crede că cetăţenii acestei ţări s-au schimbat după cei 26 de ani de putere ai lui Lukaşenko şi acum sunt dispuşi să-şi apere drepturile.

Lukaşenko a acuzat bisericile catolice din Belarus că fac ''propagandă'' împotriva lui şi a statului, dar a exclus posibilitatea de a le închide. ''Nu le închidem, dimpotrivă, încercăm să le sprijinim şi să le apărăm. Bisericile catolice din Belarus există şi vor continua să existe'', a dat el asigurări.

Biserica Catolică estimează că circa 15% din populaţia din Belarus, ţară de 9,5 milioane de locuitori, se consideră catolică, în special în vestul ţării. Ei formează al doilea grup religios din ţară, după creştini-ortodocşi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?