Lumea se îndreaptă către „un război mai extins”: avertismentul secretarului general al ONU

Lumea se îndreaptă către „un război mai extins”: avertismentul secretarului general al ONU

Pe măsură ce „riscurile de escaladare” în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschişi” către „un război mai extins”, a declarat luni secretarul general al ONU în faţa Adunării Generale a ONU, relatează AFP.

Antonio Guterres a afirmat că „trebuie să ne apucăm de treabă”. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Război în Ucraina, criză climatică , sărăcie extremă: „Am început anul 2023 cu o convergenţă de provocări nemaivăzute în viaţa noastră", a declarat Antonio Guterres, scrie Agerpres.

De asemenea, grupul de oameni de ştiinţă care gestionează ceasul Apocalipsei a estimat recent că omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârşitul lumii, aflat acum la 90 de secunde înainte de „miezul nopţii", a amintit el, considerând aceasta un semnal de alarmă.

Trebuie să ne trezim şi să ne apucăm de treabă", a insistat el, enumerând o listă de probleme urgente pentru 2023. În fruntea acestei liste se află războiul din Ucraina.

Perspectivele de pace continuă să se diminueze. Riscurile unei escalade şi ale unui carnagiu continuă să crească", a avertizat responsabilul ONU.

Mi-e teamă ca lumea să nu se îndrepte ca un somnambul spre un război mai extins, dar mi-e teamă că de fapt o face cu ochii larg deschişi", a spus el, înainte de a-şi exprima îngrijorarea cu privire la alte ameninţării la adresa păcii, de la conflictul israeliano-palestinian până în Afganistan, trecând prin Myanmar , Sahel sau Haiti.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima