Luna trecută, Polonia a invadat Cehia din greşeală. Cum au trecut soldații polonezi granița fără să-și dea seama

Luna trecută, Polonia a invadat Cehia din greşeală. Cum au trecut soldații polonezi granița fără să-și dea seama

Polonia a "invadat" Cehia luna trecută, când soldaţii polonezi au trecut din greșeală graniţa pentru a stabili un post de pază, în contextul pandmiei de COVID-19, a declarat ministrul ceh de Externe pentru  CNN .

În "incursiunea" lor, soldații polonezi au întors din drum un grup de cehi care mergeau duminica la biserică. Incidentul a provocat stupoare la Praga, guvernul ceh cerând explicaţii Varşoviei pentru situaţie.

Practic, polonezii au trecut din satul polonez Pielgrzymow în satul ceh Pelhrymovy, situate la mică distanţă unul de altul, peste granița care urmărește cursul râului Troja.

Ministrul de Externe ceh Tomas Petricek a cerut explicaţii, recunoscând că a fost vorba de o confuzie şi nu de un act ostil, ambele ţări fiind membre UE şi NATO.

”Omologii noştri polonezi ne-au asigurat, neoficial, că acest incident a fost doar o neînţelegere cauzată de armata poloneză fără nici o intenţie ostilă. Cu toate acestea, încă aşteptăm o declaraţie oficială de la Varşovia”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Cehia.

La rândul său, ministrul polonez al Apărării a declarat pentru CNN că "trecerea graniței a fost rezultatul unei neînțelegeri și nu un act deliberat. Situația a fost remediată imediat, iar cazul este închis, inclusiv de către partea cehă".



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”