Lupte violente în Ucraina, lângă Ceasiv Iar/Rușii forțează „Poarta Bahmutului”

Lupte violente în Ucraina, lângă Ceasiv Iar/Rușii forțează „Poarta Bahmutului”

„Lupte violente” se dau în prezent în apropiere de Ceasiv Iar, oraş-cheie de lângă Bahmut, în estul Ucrainei, spre care armata rusă „încearcă activ să avanseze”, a indicat marţi armata ucraineană, informează AFP, preluată de Agerpres. Ceasiv Iar este o localitate strategică, la câțiva kilometri vest de Bahmut și considerată „poarta de intrare” în acest oraș cucerit de armata rusă în urmă cu un an după o bătălie care a durat aproape 10 luni.

O eventuală cucerire a acestei localităţi, părăsită aproape în întregime, ar putea permite forţelor ruse să-şi intensifice şi mai mult atacurile asupra Kramatorsk, ultimul mare oraş din Donbas controlat încă de Kiev şi din ce în ce mai vizat de bombardamentele ruse.

„Inamicul încearcă activ să avanseze în direcţia Ceasiv Iar. În special în apropiere de Ivanivske şi Bogdanivka, unde lupte violente se dau la periferie”, a declarat la televiziunea publică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene în această zonă, Ilia Ievlaş.

Armata rusă „trimite rezerve şi încearcă să-şi consolideze trupele cu unităţi de asalt”, a adăugat el.

Localităţile Ivanivske şi Bogdanivka se află la limita liniei frontului, la numai circa 3 km sud-est şi, respectiv, nord-est de Ceasiv Iar, unde armata ucraineană s-a repliat după căderea în mai 2023 a oraşului Bahmut, la aproximativ 10 km mai spre est.

Ceasiv Iar, care nu are în prezent decât câteva sute de locuitori faţă de 12.000 înainte de război, este cu regularitate bombardat de forţele ruse, iar multe clădiri de aici au fost distruse.

Localitatea este situată la circa 25 km de Kramatorsk, centru administrativ în regiunea Doneţk, ocupată în cea mai mare parte de către Rusia.

După pierderea Bahmut, la capătul uneia dintre cele mai lungi şi sângeroase bătălii în acest război, armata ucraineană a preluat sub control două localităţi pe flancul sudic al acestui oraş în cursul contraofensivei din vară.

Dar frontul s-a blocat apoi, iar armata rusă şi-a reluat atacurile pentru a avansa pe frontul de est în ultimele săptămâni, profitând de lipsa de muniţii şi de armament a armatei ucrainene. După ce s-a retras în urmă cu zece zile din oraşul-fortăreaţă Avdiivka, armata ucraineană a confirmat luni şi marţi retragerea din trei sate învecinate: Lastocikine, Sieverne şi Stepove, mai la vest.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată