Macedonia de Nord: Liderul socialist Dimitar Kovacevski, desemnat să formeze noul guvern

Macedonia de Nord: Liderul socialist Dimitar Kovacevski, desemnat să formeze noul guvern

Noul lider al socialiştilor din Macedonia de Nord, Dimitar Kovacevski, a fost confirmat marţi ca premier desemnat, după ce Zoran Zaev a demisionat oficial de la conducerea guvernului de la Skopje, transmite Reuters.

Preşedintele Stevo Pendarovski i-a dat lui Kovacevski mandatul de a forma noul guvern după ce Uniunea Social-Democrată (SDSM) l-a propus luni pentru funcţia de prim-ministru, a relatat website-ul de ştiri Faktor.

Săptămâna trecută, Zoran Zaev şi-a depus oficial demisia în parlament, după ce renunţase la preşedinţia SDSM în urma rezultatelor slabe înregistrate de acest partid în alegerile locale din octombrie.

Conform Constituţiei nord-macedonene, Dimitar Kovacevski trebuie să formeze în termen de 20 de zile un nou guvern, ce dispune de sprijinul a 64 dintre cei 120 de parlamentari.

Preşedintele Parlamentului, Talat Dzaferi, a afirmat că supunerea la vot a noului executiv şi a programului său de guvernare va avea loc în 15 sau 16 ianuarie.

Viitorul guvern de la Skopje va trebui să facă faţă unor provocări majore, precum gestionarea crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19 şi depăşirea crizei energetice.

În plus, Macedonia de Nord, care a devenit membră a NATO anul trecut, doreşte să adere şi la Uniunea Europeană, dar Bulgaria are obiecţii din cauza disputelor istorice şi lingvistice cu Skopje.

Deocamdată UE nu a dat undă verde lansării negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…