Macedonia de Nord: Peste o sută de instituţii publice încep să-şi schimbe numele

Macedonia de Nord: Peste o sută de instituţii publice încep să-şi schimbe numele

Peste o sută de instituţii de stat şi companii publice din Macedonia de Nord vor începe de miercuri să-şi schimbe numele în coduri digitale, logo-uri, ştampile şi afişaje, în virtutea acordului semnat cu Grecia, a anunţat guvernul de la Skopje, transmite EFE.

Toate instituţiile importante precum guvernul, parlamentul, preşedinţia, banca centrală, ministerele sau tribunalele vor înlocui numele de ''Macedonia'' cu noua denumire a ţării, ''Macedonia de Nord''.

În schimb, majoritatea companiilor publice vor înlocui menţiunea geografică cu termenul ''naţional''. Astfel, executivul se va numi Guvernul Macedoniei de Nord, însă Televiziunea Macedoneană (MTV) va deveni Televiziunea Naţională (NTV), iar Căile Ferate ale Macedoniei vor deveni Căile Ferate ale Republicii Macedoniei de Nord.

Pe acelaşi model, Opera şi Baletul Macedoniei se vor numi de acum înainte Opera Naţională şi Baletul Naţional, iar agenţia de ştiri publică MIA (Agenţia de Informaţii a Macedoniei) îşi va schimba denumirea în Agenţia de Informaţii Naţionale (NIA).

Doar în două cazuri, termenul de ''macedonean'' va rămâne neschimbat. Este vorba despre Institutul de Literatură Macedoneană şi Teatrul Naţional Macedonean.

Schimbarea denumirilor a început luna trecută cu un prim act simbolic la frontiera cu Grecia, când vechiul indicator ''Republica Macedonia'' a fost înlocuit cu unul nou cu denumirea ''Republica Macedoniei de Nord''.

Prin acordul semnat în iunie 2018, guvernele de la Atena şi de la Skopje au pus capăt unei dispute care a durat aproape trei decenii şi au deschis calea integrării Macedoniei de Nord în NATO şi posibilităţii începerii de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?