Macedonia: Haos în parlament, votul-cheie asupra schimbării numelui ţării a fost amânat

Macedonia: Haos în parlament, votul-cheie asupra schimbării numelui ţării a fost amânat

Parlamentul Macedoniei a amânat vineri etapa finală a unei dezbateri de lansare a procedurii constituţionale pentru schimbarea numelui ţării în conformitate cu un acord diplomatic încheiat cu Grecia, informează dpa.

Dezbaterea, care a început luni, urma să continue la amiază (10.00 GMT) şi să fie urmată de un vot sau de stabilirea datei pentru un vot.

Ea a fost amânată până la ora 15:00, pe fondul unor informaţii contradictorii că prim-ministrul Zoran Zaev ar fi obţinut sau nu o majoritate de două treimi necesară pentru începerea procesului de modificare a constituţiei şi schimbarea numelui pe care el a promis-o Greciei.

Coaliţia lui Zaev ar avea nevoie de sprijinul mai multor parlamentari din opoziţia naţionalistă - care resping schimbarea numelui - pentru a rupe rândurile şi a-l susţine.

Antonio Milososki, parlamentar al partidului naţionalist VMRO, a criticat amânarea, acuzând blocul lui Zaev că încearcă să şantajeze opoziţia să voteze în favoarea schimbării numelui. El a cerut preşedintelui parlamentului Talat Xhaferi să înceapă imediat acest vot-cheie.

"Urmărim cum guvernul trage de timp cu această sesiune", a declarat Milososki reporterilor la Skopje, adăugând că acest vot va arăta că Zaev "nu are majoritatea" să modifice constituţia.

Nu era clar vineri la începutul serii care va fi următoarea mişcare şi nici când.

Zaev a promis alegeri anticipate dacă parlamentul refuză să aprobe modificarea.

El şi omologul său grec, Alexis Tsipras, au căzut de acord în iunie ca Macedonia să-şi schimbe numele în Republica Macedonia de Nord şi Atena în schimb să înceteze blocarea aderării vecinului ei la NATO şi deschiderii discuţiilor de aderare la UE.

Grecia revendică numele Macedonia şi moştenirea ei istorică pentru provincia sa nordică. Disputa diplomatică a izbucnit după apariţia Macedoniei în urma dezintegrării fostei Iugoslavii în 1991.

Chiar dacă Zaev reuşeşte să obţină schimbarea numelui în ciuda opoziţiei, nu este clar dacă Tsipras va putea face acelaşi lucru prin ratificare în parlamentul grec.

Naţionaliştii greci, inclusiv partenerii mai mici de coaliţie ai lui Tsipras, se opun şi nu permit Macedoniei să folosească acest nume sub nicio formă.

Negociatorul-şef al Atenei la tratativele cu Macedonia, Nikos Kotzias, a demisionat din funcţia de ministru de externe în această săptămână pe fondul unei dispute cu partenerii de coaliţie ai lui Tsipras care se opun acordului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”