Macedonia: Peste 100 de persoane au fost rănite în violențele de joi, anunță poliția

Peste o sută de persoane au fost rănite joi la Skopje, majoritatea ușor, în timpul violențelor care au urmat pătrunderii în parlament a unor manifestanți furioși, a anunțat vineri poliția macedoneană, potrivit AFP.

* Macedonia: Parlamentul, invadat de protestatari; liderul opoziției de stânga, Zoran Zaev, rănit

"Șaptezeci de cetățeni, 22 de polițiști și trei deputați au primit îngrijiri la un spital central din Skopje, iar alte șapte persoane au fost tratate în alte unități medicale" din capitală, a precizat poliția într-un comunicat.

Vineri, situația din capitala macedoneană "s-a normalizat în jurul parlamentului și în cartierele din centrul orașului", a adăugat poliția.

Joi, alegerea unui nou președinte al parlamentului, albanezul Talat Xhaferi, de către coaliția de social-democrați (SDSM) a lui Zoran Zaev și partide ale minorității albaneze, a provocat furia unor manifestanți, simpatizanți ai dreptei (VMRO-DPMNE), care au spus că acest vot este nedrept.

Un corespondent al AFP l-a văzut pe liderul opoziției de stânga, Zoran Zaev, cu chipul însângerat, în haosul care a urmat pătrunderii în hemiciclu a unor simpatizanți ai VMRO-DPMNE a fostului premier Nikola Gruevski.

VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate din decembrie, care trebuiau să ducă la ieșirea țării din impasul politic. Însă nu a reușit să își asigure o majoritate din cei 120 de deputați din legislativ.

Președintele de dreapta, Gjorge Ivanov, a refuzat la rândul său să îl lase pe liderul social-democrat (SDSM), Zoran Zaev, să formeze cu partidele albaneze un guvern de coaliție, în contextul în care acesta ar dispune totuși de o majoritate în parlament (67 din 120 de deputați).

Simpatizanții dreptei manifestează zilnic de mai multe săptămâni la Skopje, susținând că un guvern al SDSM și al partidelor albaneze ar aduce atingere unității naționale a Macedoniei.

Ei resping în special o solicitare de a oferi limbii albaneze statutul de limbă oficială pe întreg teritoriul, prima etapă, în opinia lor, a unei dezmembrări a țării.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta