Macedonia: Peste 100 de persoane au fost rănite în violențele de joi, anunță poliția

Macedonia: Peste 100 de persoane au fost rănite în violențele de joi, anunță poliția

Peste o sută de persoane au fost rănite joi la Skopje, majoritatea ușor, în timpul violențelor care au urmat pătrunderii în parlament a unor manifestanți furioși, a anunțat vineri poliția macedoneană, potrivit AFP.

* Macedonia: Parlamentul, invadat de protestatari; liderul opoziției de stânga, Zoran Zaev, rănit

"Șaptezeci de cetățeni, 22 de polițiști și trei deputați au primit îngrijiri la un spital central din Skopje, iar alte șapte persoane au fost tratate în alte unități medicale" din capitală, a precizat poliția într-un comunicat.

Vineri, situația din capitala macedoneană "s-a normalizat în jurul parlamentului și în cartierele din centrul orașului", a adăugat poliția.

Joi, alegerea unui nou președinte al parlamentului, albanezul Talat Xhaferi, de către coaliția de social-democrați (SDSM) a lui Zoran Zaev și partide ale minorității albaneze, a provocat furia unor manifestanți, simpatizanți ai dreptei (VMRO-DPMNE), care au spus că acest vot este nedrept.

Un corespondent al AFP l-a văzut pe liderul opoziției de stânga, Zoran Zaev, cu chipul însângerat, în haosul care a urmat pătrunderii în hemiciclu a unor simpatizanți ai VMRO-DPMNE a fostului premier Nikola Gruevski.

VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate din decembrie, care trebuiau să ducă la ieșirea țării din impasul politic. Însă nu a reușit să își asigure o majoritate din cei 120 de deputați din legislativ.

Președintele de dreapta, Gjorge Ivanov, a refuzat la rândul său să îl lase pe liderul social-democrat (SDSM), Zoran Zaev, să formeze cu partidele albaneze un guvern de coaliție, în contextul în care acesta ar dispune totuși de o majoritate în parlament (67 din 120 de deputați).

Simpatizanții dreptei manifestează zilnic de mai multe săptămâni la Skopje, susținând că un guvern al SDSM și al partidelor albaneze ar aduce atingere unității naționale a Macedoniei.

Ei resping în special o solicitare de a oferi limbii albaneze statutul de limbă oficială pe întreg teritoriul, prima etapă, în opinia lor, a unei dezmembrări a țării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 El este „Bello”, demnitarul care a făcut sex cu aproape toate femeile cu legături la vârful puterii din țara sa

3 Prinde contur scenariul „20-80”?

4 „Hunul” Boloni, discurs pro-maghiar de o agresivitate rară

5 VIDEO Un „modest și timid” polițist spaniol avea în casă, „la saltea”, 20 de milioane de euro