Macedonia: Premierul Zaev cere ''prietenilor'' greci să ratifice acordul asupra numelui ţării sale

Macedonia: Premierul Zaev cere ''prietenilor'' greci să ratifice acordul asupra numelui ţării sale

Premierul macedonean Zoran Zaev a cerut sâmbătă "prietenilor" săi greci să pună capăt vechiului lor litigiu prin ratificarea la rândul lor a acordului care îi redenumeşte ţara "Republica Macedoniei de Nord", potrivit AFP şi MIA.

Parlamentul macedonean a ratificat acest acord vineri. Pentru ca el să intre în vigoare este de acum rândul grecilor să o facă.

"Am un mesaj pentru parlamentul grec. Parlamentul nostru a găsit forţa şi nu a fost uşor. Dar sunt convins că parlamentul grec va găsi de asemenea forţa de a lua o decizie", a declarat premierul social-democrat în cadrul unei conferinţe de presă la Skopje.

"Până în zece zile, de îndată ce rezultatele vor fi notificate şi vom constata că totul este în ordine, vom vota", a a reacţionat vineri seara premierul grec Alexis Tsipras.

"Împreună cu prietena noastră, Republica Grecia, vom respinge izolarea şi neînţelegerea", a mai spus şeful executivului macedonean, exprimându-şi "convingerea că deputaţii greci vor recunoaşte semnificaţia istorică a acordului".

"Câştigăm un prieten, iar Grecia câştigă şi ea un prieten, Macedonia de Nord", a spus Zoran Zaev, descriind Grecia ca pe "una dintre ţările cele mai influente, chiar cea mai influentă din regiune".

Zoran Zaev a comentat apelurile la o dizolvare a parlamentului lansate de şeful opoziţiei de dreapta, Hristijan Mickoski.

"Toată lumea ştie, eu ştiu, ştie şi el, că se roagă pentru ca ceea ce el cere să nu se întâmple", a spus Zoran Zaev, care a lăsat totuşi uşa deschisă: partidul său social-democrat "va lansa o procedură pentru a examina această problemă".

Principalii responsabili ai partidului de opoziţie VMRO-DPMNE s-au opus unei ratificări a acordului, dar se confruntă cu dezertarea mai multor aleşi şi poziţia lor pare foarte slăbită. AGERPRES/ (AS-editor: Lilia Traci, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Voi știți cine e marmota asta?

3 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

4 VIDEO Un activist civic, bătut de faţă cu poliţiştii în Buzău

5 Din jurnalul secret al unui arhitect despre Casa Poporului