Macovei: Am desfiinţat SIPA în 2006 pentru că existau informaţii că era folosit pentru şantajarea magistraţilor

Macovei: Am desfiinţat SIPA în 2006 pentru că existau informaţii că era folosit pentru şantajarea magistraţilor

Europarlamentarul Monica Macovei afirmă că a desfiinţat SIPA în 2006, pentru că existau informaţii publice că era folosit pentru "şantajarea magistraţilor", iar Comisia Europeană "spunea clar că nu se justifică existenţa unui serviciu de informaţii în subordinea ministrului Justiţiei".

"Pentru PSD&ALDE, 'respectă' legea numai cei care modifică Legile Justiţiei ca să îi pună sub control politic pe magistraţi, să îi poată intimida şi şantaja, cei care iau independenţa procurorilor de caz şi care măcelăresc legile penale pentru a scăpa politicienii de anchete şi pedepse şi de confiscări. Sigur că am desfiinţat SIPA (DGPA, militarizat în realitate) în 2006, pentru că existau informaţii publice că era folosit pentru şantajarea magistraţilor. În presa vremii, erau articole care arătau cum Rodica Stănoiu şi securiştii care au condus SIPA foloseau informaţiile acestui serviciu pentru a-i intimida pe magistraţi. Iar Comisia Europeană ne spunea clar că nu se justifică existenţa unui serviciu de informaţii în subordinea ministrului Justiţiei", a susţinut Macovei, într-o declaraţie politică remisă joi AGERPRES.

Europarlamentarul a adăugat că PSD şi ALDE susţin despre ea că a 'încălcat' legea când a desfiinţat acel serviciu secret care strângea informaţii despre judecători şi procurori, pentru că "scopul lor este controlul magistraţilor, nu independenţa lor".

"Cei care, ca mine, vor ca judecătorii şi procurorii să fie liberi şi independenţi, să fie feriţi de presiuni, intimidări şi şantaj, 'încalcă' legea. Mai rămâne ca PSD&ALDE să reînfiinţeze SIPA şi să o pună şefă pe Rodica Stănoiu", a completat Macovei.

Eurodeputatul a mai susţinut că, în timp ce ea e acuzată că a 'încălcat' legea prin desfiinţarea SIPA, "comisia pesedistului 'Iordache-Altă întrebare' a votat modificarea Codului de procedura penală aşa încât condamnatul Dragnea să poată cere rejudecarea dosarului referendumului, în care a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare".

"Ce coincidenţă! Cine încalcă legea? Cine ajută infractorii?", întreabă Macovei.

Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticoruptie a acordat joi vot favorabil raportului final în urma finalizării activităţii acestui for, concluzia prezentată de preşedintele comisiei, senatorul PSD Viorel Salan, fiind că ministrul Justiţiei din 2005 - 2006 a încălcat legea.

"Sunt concluziile destul de clare. Ministrul Justiţiei în exerciţiu de la acea vreme (2005 - 2006, Monica Macovei - n.r.) a încălcat legea, iar activitatea de emitere a HG 127/2006 (desfiinţarea DGPA - n.r.) a fost pregătită din timp. Şi când spun aceasta sunt relevante activităţile care vizează pătrunderea în spaţiile DGPA în ianuarie 2005 a ministrului Justiţiei de la acea vreme, care erau spaţii operative, nicidecum nu era constituită arhiva. Arhiva se constituie abia în 2006, după emiterea HG. Chiar şi scoaterea anumitor documente operative care sunt restituite după două săptămâni la DGPA", a spus joi Salan. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”