Macron doreşte reformarea G7, devenit un "teatru al umbrelor"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că doreşte reformarea G7, care şi-a arătat diviziunile la summitul din iunie din Canada, şi să consolideze dialogul între grupul statelor puternic industrializate şi China, India şi Africa, relatează AFP.

"Nu trebuie să reproducem acest teatru al umbrelor şi al diviziunilor care mai mult ne-a slăbit decât ne-a făcut să mergem înainte", a declarat Macron în faţa ambasadorilor Franţei reuniţi la Paris.

Ultimul summit G7 din iunie din Canada s-a încheiat cu un fiasco, când preşedintele american Donald Trump a respins textul final şi l-a atacat virulent pe premierul canadian Justin Trudeau pe fondul disputelor comerciale.

"Sper că putem reînnoi formatul şi ambiţiile", a adăugat Macron, a cărui ţară va prelua preşedinţia rotativă a G7 în 2019, după Canada în 2018.

"Voi propune până la sfârşitul anului celorlalte state membre o reformă în legătură cu Statele Unite, care vor prelua după noi preşedinţia G7 în 2020", a declarat şeful statului francez.

"Trebuie, rămânând un grup coerent condus de niveluri comune de dezvoltare şi de cerere democratică, să ne angajăm într-un dialog mai puternic cu China în ceea ce priveşte schimbările climatice şi comerţul, cu India în domeniul digital, cu Africa privind tineretul", a mai spus el.

G7 este un grup informal al statelor puternic industrializate (Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia, Canada şi Statele Unite) creat în 1975, mai întâi pentru discuţii legate de economie şi apoi pe alte teme, precum pacea, mediul şi terorismul.

Rusia, care s-a alăturat grupului după prăbuşirea URSS, a fost exclusă după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, când G8 a devenit din nou G7.

Pe de altă parte, preşedintele Macron a anunţat organizarea unui summit privind Mediterana "la începutul verii 2019" la Marsilia, în sud-estul Franţei.

"La zece ani după Uniunea pentru Mediterana, trebuie să găsim soluţia unei politici mediteraneene", a declarat Macron.

Această politică "indispensabilă" va fi "diferită" şi trebuie să includă "toate societăţile civile", a adăugat el, precizând că summitul va fi o ocazie de a "vorbi despre tineret, mobilitate, energia schimburilor universitare" între cele două maluri ale Mediteranei.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

2 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

3 VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut…

4 O mare porcărie! Procurorul general Gabriela Scutea a dat vot nul la votul pentru desființarea Secției Specia…

5 VIDEO Prostituatele românce din Italia au ieșit la muncă cu termoscanere, mască și dezinfectant

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios