Macron îi cere premierului australian Morrison compensaţii pentru anunlarea achiziţiei de submarine franceze

Macron îi cere premierului australian Morrison compensaţii pentru anunlarea achiziţiei de submarine franceze

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut joi o convorbire telefonică cu premierul australian Scott Morrison şi i-a cerut acestuia compensaţii pentru a restabili relaţia bilaterală după ce Australia a reziliat un important contract de achiziţie a unor submarine produse de Franţa, relatează agenţiile AFP şi EFE, menţionând un comunicat al preşedinţiei franceze.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au negociat în secret un pact militar pentru a contracara China. În urma încheierii acestei alianţe, anunţate luna trecută sub numele de AUKUS, Australia s-a angajat să cumpere submarine americane cu propulsie nucleară şi, prin urmare, a anulat un contract semnat cu Franţa pentru achiziţia a 12 submarine convenţionale, contract al cărui întreg pachet avea valoare de circa 56 de miliarde de euro.

Franţa a reacţionat vehement după această decizie, şi-a rechemat ambasadorul de la Washington - revenit între timp la post după o discuţie telefonică a preşedinţilor Emmanuel Macron şi Joe Biden -, iar ministrul Le Drian a acuzat SUA de ''o lovitură pe la spate''.

Conform lui Macron, decizia autorităţilor de la Canberra a ''rupt relaţia de încredere'' între Franţa şi Australia şi, în opinia sa, acum guvernul australian ar trebui ''să propună acţiuni concrete'' prin care să-şi demonstreze voinţa de a ''redefini bazele'' acestei relaţii şi de a continua acţiunea comună în regiunea indo-pacifică.

În paralel, compania franceză Naval Group, care urma să producă cele 12 submarine, a declarat că va trimite Australiei ''factura'' pentru plata cheltuielilor pe care această companie susţine că le-a angajat în vederea onorării contractului care între timp a fost reziliat.

Pe de altă parte, Macron a profitat de discuţia cu Morrison pentru a-i cere acestuia ''măsuri ambiţioase'' de combatere a schimbărilor climatice, solicitându-i concret ca Australia să renunţe la extracţia, prelucrarea şi exportul cărbunelui.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia