Macron și Merkel, înfrângere usturătoare în fața Estului

Macron și Merkel, înfrângere usturătoare în fața Estului

Consiliul European a decis vineri să nu convoace un summit la nivel înalt între UE și Rusia, așa cum au cerut liderii din Franța și Germania, Emmanuel Macron și Angela Merkel. Totul – în urma opoziției puternice din partea majorității statelor din estul Europei, unde există sensibilități majore față de Kremlin, potrivit Politico.

De altfel, propunerea Franței și Germaniei a venit ca o surprinză pentru ceilalți șefi de stat și de guvern din UE, mulți dintre ei fiind iritați de faptul că Parisul și Berlinul nu au respectat mecanismele formale ale Consiliului European, prin care astfel de subiecte sensibile sunt pregătite în prealabil.

Potrivit concluziilor oficiale ale summit-ului, Consiliul European ”va explora formate și condiționalități în ceea ce privește dialogul cu Rusia” – o formulare diplomatică ce arată de fapt lipsa de dorință a reluării unui dialog normal cu Moscova. Mai mult, textul final al concluziilor amenință Rusia cu noi sancțiuni legate de ocuparea ilegală a Crimeei.

Și președintele Iohannis se declarase refractar față de un astfel de summit cu Rusia, declarând înaintea Consiliului European că ”sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate şi clarificate în relația cu Federaţia Rusă, fiindcă sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera”.

Merkel și Macron vor să reia dialogul UE – Rusia atât sub imboldul summitului similar între președinții Biden și Putin, cât și la presiunea mediului de afaceri din Franța și Germania, care vrea să își reia business-urile afectate de sancțiunile impuse Rusiei de UE după anexarea ilegală a Crimeei. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Apar bănișorii și la Drulă? De unde sunt, tati, milioanele?

3 ULTIMA ORĂ Invazia Rusiei în Ucraina este iminentă

4 Ea este „Kim Kardashian de Vietnam”, Consul Onorific al României / Stă într-un palat cu 25 de etaje, placat cu a…

5 Marea păcăleală / Cât ficat conțin de fapt conservele de pate