Madagascar: 10 morţi şi zeci de mii de persoane strămutate din cauza ciclonului Batsirai

Madagascar: 10 morţi şi zeci de mii de persoane strămutate din cauza ciclonului Batsirai

Ciclonul tropical Batsirai a provocat cel puţin 10 decese în Madagascar în noaptea de sâmbătă spre duminică şi a constrâns aproape 50.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele din cauza riscului de inundaţii, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.

Ciclonul Batsirai a scăzut apoi în intensitate, după ce a devastat începând de vineri această insulă din Oceanul Indian, una dintre cele mai sărace ţări din lume, afectată deja în luna ianuarie de furtuna tropicală Ana.

Potrivit unui reprezentant al Biroului naţional pentru gestionarea riscurilor şi catastrofelor din Madagascar, Paolo Emilio Raholinarivo, cel puţin 10 persoane au murit şi aproximativ 48.000 au fost strămutate din cauza intemperiilor, conform unui bilanţ provizoriu.

Agenţia Meteo-Madagascar a anunţat că Batsirai urma "să se îndrepte spre mare, către Canalul Mozambic, prin nordul regiunii nordice Atsimo Andrefana, duminică după-amiază sau în cursul nopţii de duminică spre luni", după ce a provocat inundaţii în întreaga insulă, distrugând clădiri şi copaci.

Ciclonul Batsirai a atins uscatul sâmbătă seară sub forma unui "ciclon tropical intens", cu vânturi de 165 de km/h, a precizat Faly Aritiana Fabien, de la Biroul naţional de gestionare a riscurilor şi catastrofelor din Madagascar.

Duminică, Batsirai a scăzut considerabil în intensitate, generând vânturi cu viteze medii de 80 de km/h şi 110 km/h la rafală, mult mai mici decât vitezele maximale de 235 de km/h înregistrate sâmbătă seară, potrivit Meteo-Madagascar.

Locuitorii de pe insulă s-au pregătit folosind mijloacele de care dispuneau, refugiindu-se în clădiri construite din materiale rezistente şi consolidând acoperişurile cu saci de nisip.

Atunci când furtuna Ana a lovit insula Madagascar la sfârşitul lunii ianuarie, circa 60 de persoane au murit, în principal în capitala ţării, Antananarivo. Alte câteva zeci au fost ucise în Malawi, Mozambic şi Zimbabwe.

Reprezentanţii Programului Alimentar Mondial (PAM) se tem de apariţia unei crize majore în Madagascar, o fostă colonie franceză.

Pe insula franceză Reunion din Oceanul Indian, afectată la rândul ei de ciclonul Batsirai în urmă cu trei zile, aproape 10.000 de persoane erau în continuare private de electricitate duminică seară. Ciclonul a dus la rănirea a 12 persoane, iar aproximativ 145.000 au rămas fără electricitate.

În fiecare an, în timpul sezonului ciclonic, care durează din noiembrie până în aprilie, circa 10 furtuni sau cicloane traversează partea sud-vestică a Oceanului Indian, de la est spre vest, făcând adeseori victime şi provocând pagube materiale importante.

În 2016, insula Madagascar a fost lovită de două furtuni majore: ciclonul Ava a ucis 51 de persoane în ianuarie, iar ciclonul Eliakim a făcut 20 de victime în luna februarie. În 2017, ciclonul Enawo a ucis cel puţin 78 de oameni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...