MAE ceh anunță că i-au fost sustrase mii de documente în atacul cibernetic executat de o altă țară

MAE ceh anunță că i-au fost sustrase mii de documente în atacul cibernetic executat de o altă țară

Ministerul de Externe ceh a anunțat joi că peste 7.000 de documente diplomatice i-au fost sustrase de pirații informatici care au executat un atac cibernetic asupra acestei instituții și care au acționat cu sprijinul unei țări neprecizate, relatează agenția EFE.

Șeful diplomației cehe, Lubomir Zaoralek, a declarat în timpul unei conferințe de presă că atacul cibernetic asupra bazei de date a ministerului pe care-l conduce a fost 'grav', dar nu a afectat siguranța națională.

Această operațiune 'sofisticată' a hackerilor a durat cel puțin un an și ea a avut ca efect sustragerea a circa 7.000 de documente ale angajaților ministerului, dar nu au existat scurgeri de informații de natură să afecteze securitatea Cehiei, a asigurat el.

Pirații informatici au reușit să treacă de sistemele de protecție ale serverelor pentru comunicații cu exteriorul, însă nu au ajuns la datele foarte sensibile pentru interesele naționale, a mai menționat ministrul Lubomir Zaoralek.

La conferința de presă precedentă desfășurată marți, șeful diplomației cehe a afirmat că în spatele acestui atac se află o altă țară și că el este similar atacului executat anul trecut asupra serverelor Partidului Democrat american.

Conform cotidianului Hospodarske Noviny, hackerii ar fi reușit să acceseze din mai multe direcții 168 de conturi ale angajaților MAE ceh.

Citând surse din recent creatul Centru Național pentru Securitate Cibernetică (NCKB), această publicație menționează că în urma respectivului atac hackerii au obținut un 'avantaj strategic asupra Republicii Cehe'.

Conform aceluiași cotidian, pirații informatici au folosit adrese IP din Cehia, Germania, Marea Britanie și Rusia, iar unele dintre aceste adrese au legătură și cu atacul asupra Partidului Democrat american, despre care acest partid și serviciile secrete americane afirmă că a fost condus de Rusia.

Prin urmare, unele publicații cehe au susținut că Rusia se află și în spatele atacului informatic asupra MAE de la Praga, acuzații calificate de Moscova drept 'fantezii fără fundament'.

Nici centrul ceh specializat în terorism cibernetic nu a confirmat, cel puțin deocamdată, că în spatele acestui atac se află Moscova. Acest centru (NCKB) ce are aproximativ 400 de angajați a fost creat anul trecut pentru a se spori securitatea cibernetică a Cehiei, în cadrul său fiind instruiți inclusiv hackeri pentru contraspionaj militar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...