MAE rus: Desfășurarea scutului american antirachetă în Europa obligă Rusia să ia măsuri de ordin militar

MAE rus: Desfășurarea scutului american antirachetă în Europa obligă Rusia să ia măsuri de ordin militar

Desfășurarea de elemente ale scutului american antirachetă în Europa încalcă Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) și obligă Rusia să ia măsuri de răspuns de ordin tehnico-militar, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, citată de TASS.

'De-a lungul mai multor ani, partea rusă a atenționat de nenumărate ori cu privire la riscurile pe care le creează pentru securitatea internațională și stabilitatea strategică o desfășurare unilaterală și neîngrădită a sistemului strategic american de apărare antirachetă', a subliniat Zaharova.

'Am propus diferite variante de reglementare a situației din jurul sistemului antirachetă american și eram deschiși pentru o strânsă cooperare, care să meargă până la crearea în Europa, împreună cu NATO, a unei asemenea arhitecturi antirachetă care să fie construită pe principiul sectoarelor. O astfel de arhitectură ar fi putut într-adevăr să apere regiunea în fața unor posibile amenințări cu rachetă din afara spațiului euroatlantic', a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Potrivit Mariei Zaharova, Federația Rusă continuă să considere 'activitatea distructivă a SUA și aliaților lor în domeniul antirachetă drept o amenințare directă la adresa securității și stabilității internaționale și regionale'. 'În acest fel, se complică în mod substanțial situația strategică din Europa', a spus ea.

Zaharova a atenționat cu privire la 'o serie de chestiuni problematice, legate de desfășurarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa'.

Astfel, după cum subliniază purtătoarea de cuvânt a MAE rus, în componența complexelor antirachetă amplasate în România și Polonia intră 'sisteme de lansare identice practic cu cele folosite pe navele militar-maritime americane pentru lansarea atât de rachete de interceptare, cât și de rachete cu rază de acțiune medie 'Tomahawk''.

'Considerăm apariția unor asemenea sisteme de lansare pe uscat ca fiind o încălcare a uneia dintre prevederile-cheie ale Tratatului INF. În acest fel, SUA au încălcat Tratatul INF, lucru pe care suntem nevoiți să îl declarăm deschis și fără niciun fel de formulări diplomatice suplimentare. Este vorba de încălcarea acestui acord', potrivit Mariei Zaharova.

Aceasta a amintit că 'Rusia a atenționat de nenumărate ori asupra pericolului ca situația privind sistemul american antirachetă să evalueze conform unui scenariu negativ, însă îngrijorările ei sunt în continuare ignorate'. 'Din aceasta, tragem o concluzie, inclusiv în ceea ce privește luarea de contramăsuri de ordin tehnico-militar', a conchis ea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...