MAE: Textul declaraţiei UE privind mutarea reprezentanţelor diplomatice la Ierusalim, lipsit de echilibru

MAE: Textul declaraţiei UE privind mutarea reprezentanţelor diplomatice la Ierusalim, lipsit de echilibru

Ministerul Afacerilor Externe a apreciat sâmbătă că textul Serviciului European de Acţiune Externă, privind mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim, este unul lipsit de echilibru.

"Ţinând cont de contextul regional deosebit de complicat şi în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acţiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menţionăm, de asemenea, că poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre UE, Ungaria şi Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini", se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Publicaţia The Times of Israel a relatat în ediţia sa online, citând postul israelian de televiziune Channel 10, faptul că România, Cehia şi Ungaria au ajutat vineri Israelul să blocheze o declaraţie comună a Uniunii Europene de condamnare a relocării de către SUA a ambasadei lor de la Tel Aviv la Ierusalim .

Potrivit unor diplomaţi europeni şi oficiali israelieni, declaraţia, iniţiată de Franţa, urmărea să prezinte o poziţie comună a Uniunii Europene împotriva deciziei Washingtonului.

Însă obiecţiile exprimate de România, Cehia şi Ungaria au ajutat Israelul să oprească această declaraţie.

Conform Channel 10, proiectul de declaraţie menţiona că Ierusalimul ar trebui să fie capitala a două state, Israel şi Palestina, că statutul Ierusalimului ar trebui rezolvat numai prin negocierile de pace şi că ţările membre ale UE nu vor urma exemplul SUA şi nu-şi vor muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?