Mafia PSD/Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de 1,1 milioane lei în 2 săptămâni

Mafia PSD/Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de 1,1 milioane lei în 2 săptămâni

Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de 1,1 milioane lei în 2 săptămâni.

O femeie de afaceri despre care s-a scris că este interpusa fostului primar al Sectorului 5 a încheiat, în perioada 17-29 martie 2020, prin firma Multi Point Management SRL București, 30 de contracte pentru furnizarea de măști, mănuși, combinezoane și geluri antibacteriene.

Până în 2019 activând fără succes în domeniul construcției de piscine, societatea Nicoletei Elena Diaconescu a încasat 1,1 milioane de lei de la mai multe spitale din toată țara. Despre Diaconescu, presa a dezvăluit că a trecut de la angajarea de fete pentru videochat la contracte publice de zeci de milioane de euro în sectorul păstorit în trecut de fostul edil Marian Vanghelie.

Newsweek România  a analizat contractele derulate de instituții publice în perioada care a trecut de la depistarea primului caz de Covid-19 în România și va publica o serie de articole pe această temă.

Contract în zona groazei: Suceava

Aproape 75 la sută din banii primiți de Multi Point Management SRL provin din trei contracte:

- câte 320.000 de lei de la Serviciul Județean de Ambulanță Bihor și Spitalul Județean de Urgență „Constantin Opriș” din Baia Mare pentru furnizarea a câte 20.000 de măști KN95 / FFP2 pentru uz civil (16 lei/bucata);

- 105.000 lei pentru 700 de combinezoane de unică folosință către Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Despre prețul unei bucăți (150 de lei), patronul unei firme de profil ne-a declarat, după ce a ascultat caracteristicile produsului, că „pare mare”.

Printre clienții firmei s-au mai numărat Spitalul Penitenciar Jilava, Ministerul Apărării - Unitatea Militară nr. 02558 Timișoara și Societatea Română de Televiziune.

La momentul potrivit

Înființată în 2017 de Nicoleta Elena Diaconescu, societatea Multi Point Management l-a avut la un moment dat asociat pe omul de afaceri Marcel Toader și s-a reprofilat, fără succes, în domeniul construcției de piscine, schimbându-și numele în Marcel Toader Piscine SRL.

În primii doi ani de activitate nu a înregistrat cifre de afaceri. Toader a ieșit din firmă cu câteva luni înainte de moartea sa din august 2019. Diaconescu a decis revenirea la vechiul nume și l-a cooptat ca asociat cu părți egale pe Florin Mihai Petrache (39 de ani), căruia i-a cedat și postul de administrator.

Oficial, Multi Point Management SRL are ca obiect de activitate „consultanță pentru afaceri și management”.

Înainte de data de 17 martie 2020 (data primului contract și a doua zi după declanșarea stării de urgență) societatea nu încheiase nici un contract cu vreo instituție publică, după cum reiese din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

„Eu nu sunt foarte la curent cu activitatea firmei, domnul Petrache se ocupă. Tot comerț era activitatea și în trecut, dar era trecută printre cele secundare. Toată lumea se orientează în funcție de cerere”, a declarat Diaconescu.

Tun din anveloparea blocurilor în Sectorul 5

În trecut, Diaconescu a fost subiectul mai multor investigații de presă.

La începutul lui 2019, Libertatea titra cu referire la ea: „Cui i-a dat primarul sectorului 5 peste 13 milioane de euro pentru anveloparea blocurilor. Traseul incredibil al femeii: în 2012 făcea angajări pentru videochat, în 2019 a pus mâna pe contract printr-o firmă-fantomă!”

Era vorba de firma Star Pro Center INTL unde Diaconescu deținea 88% din părțile sociale, restul aparținând părinților ei. În decembrie 2018, aceeași firmă a mai încheiat 14 contracte, atribuite direct, cu entități din sectorul 5. Tot Libertatea a scris că o altă firmă în care a fost asociată, Marcus Serv Pro, câștigase contracte cu instituții publice din Sectorul 5 în anii 2016 și 2017.

Cât pe ce să ia 55 de milioane de euro

Publicația Buletin de București a dezvăluit, în iulie 2019, că Star Pro Center INTL primise, cu o lună mai devreme, de la SC Amenajare Edilitare și Salubrizare SRL, societate subordonată tot Primăriei Sectorului 5, un contract de 55 de milioane de euro pentru amenajarea a a 34 de parcuri și locuri de joacă, deși nu îndeplinea condițiile din caietul de sarcini. Ulterior, licitația a fost anulată.

În plină derulare a contractelor de anvelopare a blocurilor, în octombrie 2019, Star Pro Center INTL și-a cerut falimentul, lucru aprobat de judecătorul sindic o lună mai târziu. Printre cei aproape 90 de creditori se află și Unitatea Administrativ-Teritorială Sector 5.

Legătură cu Vanghelie…

În decembrie 2029, discoverproject.ro trecea în revistă mai multe șantiere abandonate ale societății la diferite obiective publice și estima suma încasată de Star Pro Center INTL de la entități din acest sector la circa 100 de milioane de euro.

Citând un document al DNA, site-ul scria că ”Nicoleta Diaconescu este protejata lui Marian Daniel Vanghelie». Constatarea apare negru pe alb, în 2017, într-un act oficial de acuzare al procurorilor anticorupție, care investigaseră o grupare ce frauda sistemul de public de sănătate. Atunci, DNA a destructurat un grup infracțional organizat ce păgubise bugetul public de sănătate prin înșelăciune, falsuri și mită.”

În cadrul acestui articol, Diaconescu a negat că are vreo legătură cu Vanghelie.

... și cu soția lui

Între părți mai există o legătură. În 2018, Diaconescu a participat la o licitație organizată de BRD pentru vânzarea unor terenuri din Snagov ale Oanei Mizil și ale fostului ei soț. Motivul: rate neachitate la un credit. Evaluate la 1,25 milioane de euro, imobilele au fost cumpărate cu 440.000 de euro.

Mizil este în prezent soția lui Vanghelie. Ulterior, BRD a cerut la instanță anularea licitațiilor deoarece prețul ar fi fost derizoriu, iar procedura ar fi fost viciată prin faptul că al doilea participant a fost o prietenă și asociată în firme cu Diaconescu. BRD a pierdut, însă, procesul la primele două instanțe.

“Îl cunosc pe domnul Vanghelie, dar nu sunt interpusa lui. Dimpotrivă, am avut și câteva ciocniri, mi-a făcut numai necazuri… Nu pot detalii acum. În ceea ce privește licitația, este doar o coincidență, aveam un om care îmi căuta astfel de oportunități”, spune Diaconescu.

Presa: „Primarul din umbră”

Fost primar al Sectorului 5, post pierdut în urma mai multor acuzații de corupție, Vanghelie pare și-a păstrat influența în structurile decizionale ale Primăriei.

El este și consilier local, iar un partid pe care l-a înființat, prin interpuși, în vederea participării la alegerile europarlamentare din 2019, avea pe lista de candidați mai mulți angajați din Primărie sau structuri subordonate acestei instituții. O publicație online l-a numit chiar ”primarul din umbră” al Sectorului 5.

Fostul edil nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici unui SMS.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa