MAI: Autorităţile române vor beneficia de sprijin tehnic din SUA în lupta împotriva criminalităţii organizate

MAI: Autorităţile române vor beneficia de sprijin tehnic din SUA în lupta împotriva criminalităţii organizate

Autorităţile române vor beneficia de sprijinul tehnic al partenerilor din Statele Unite ale Americii în lupta împotriva grupărilor de criminalitate organizată şi a traficului de persoane, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în urma unei întâlniri de lucru desfăşurată vineri între ministrul Ion Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea.

Potrivit unui comunicat MAI transmis AGERPRES, întâlnirea a avut ca scop identificarea unor soluţii pentru eficientizarea activităţilor în domeniul combaterii criminalităţii organizate, cu accent pe linia traficului de persoane.

"În urma discuţiilor, demnitarii au dispus realizarea unui plan de măsuri, cu aplicabilitate urgentă, în care vor fi prevăzute, ca ripostă la activităţile infracţionale desfăşurate de grupurile infracţionale organizate, acţiuni operative concrete care să conducă la destructurarea reţelelor de trafic de persoane, trafic de droguri, precum şi combaterea infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale. În acest context, a fost constituit un grup de lucru interinstituţional format din specialişti ai structurilor operative din cadrul instituţiilor menţionate anterior, grup care are ca obiectiv principal combaterea traficului de persoane, a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, dar şi a traficului de droguri, prin acţiuni concrete, realizate în termen scurt, care să conducă la sancţionarea fermă a acestor fapte", precizează comunicatul menţionat.

În cadrul efortului de combatere a grupurilor infracţionale organizate şi a reţelelor de trafic de persoane, poliţiştii şi procurorii români vor coopera judiciar internaţional cu colegii din statele partenere României şi pot accesa, la cerere, sprijin tehnic şi logistic din partea instituţiilor de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii, partener strategic al României inclusiv din perspectiva aplicării legii, combaterii criminalităţii şi respectarea statului de drept, relatează sursa citată.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne, prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, urmează să intensifice cooperarea cu organizaţiile nonguvernamentale, în vederea protejării şi asigurării de asistenţă pentru victimele traficului de persoane.

"Cooperarea între instituţiile naţionale şi cele internaţionale, dar şi cu partenerii sociali, reprezintă nu doar o necesitate, ci şi o condiţie obligatorie în vederea prevenirii şi combaterii tuturor formelor de manifestare a criminalităţii", se mai afirmă în comunicatul MAI. AGERPRES / (AS - autor: Marius Frăţilă, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne, Romania /Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 Foarte interesante amănunte...