MAI: Două persoane au murit din cauza furtunilor puternice

MAI: Două persoane au murit din cauza furtunilor puternice

Aproximativ 2.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit pentru salvarea populației din zonele afectate de fenomenele meteo din ultimele 24 de ore. Potrivit unui comunicat al MAI remis luni AGERPRES, două persoane și-au pierdut viața din cauza furtunilor puternice.

Conform datelor centralizate la nivelul MAI, în ultimele 24 de ore au fost emise 30 de avertizări/ atenționări de fenomene meteorologice periculoase imediate, 11 de Cod Portocaliu, care au vizat județele Alba, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Mureș, Prahova, Suceava și Timișoara și 11 de Cod Galben, care au vizat județele Brăila, Botoșani, Buzău, Neamț, Prahova, Suceava și Tulcea.

De asemenea, în același interval au fost emise opt avertizări hidrologice de inundații pentru râurile din centrul și vestul țării.

Potrivit sursei citate, pentru salvarea populației din zonele afectate și reducerea efectelor inundațiilor au intervenit aproximativ 2.000 de angajați ai MAI, cu 900 de mijloace de intervenție. Au fost mobilizați astfel peste 1.100 de pompieri, 700 de polițiști și 100 de jandarmi. În zonele unde a existat risc pentru populație angajații MAI au evacuat preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau în spații puse la dispoziție de autoritățile locale, în zone sigure.

În județele Mureș, Suceava pompierii și polițiștii au evacuat preventiv noaptea trecută 98 de persoane și în județul Hunedoara au fost evacuate preventiv 60 de persoane, se arată în comunicatul MAI.

În prezent intervențiile pompierilor se desfășoară pentru evacuarea apei, astfel încât persoanele evacuate preventiv să poată reveni la locuințe.

Potrivit MAI, două persoane și-au pierdut viața din cauza furtunilor puternice, un minor din județul Mureș, ca urmare a prăbușirii unui copac peste un autoturism în care se aflau 2 adulți și 3 copii, și un adult din județul Timiș, care a fost lovit de fulger.

Conform deciziilor luate la nivelul MAI, pentru creșterea capacității de intervenție, în ultimele 24 de ore au fost dislocați în județul Hunedoara pompieri din județele Caraș Severin, Gorj, Sibiu, Alba, Timiș, care au adus mijloace logistice constând în 15 motopompe de mare capacitate. Manevra de forțe a început în cursul zilei de duminică și s-a făcut prin trimiterea de forțe și mijloace logistice suplimentare în zonele cu probleme. Astfel, peste 100 de pompieri militari cu 5 motopompe remorcabile, 10 motopompe de mare capacitate, 4 autocamioane și 3 autospeciale de intervenție au intervenit în localitățile din județul Hunedoara unde au fost înregistrate probleme.

Mai multe unități de pompieri au fost alarmate în cursul serii și nopții trecute prin ridicarea capacității operaționale și suplimentarea efectivelor din teren. Acest lucru s-a dispus la inspectoratele pentru situații de urgență Arad, Hunedoara și Suceava. Pentru alte unități din cadrul ISU Alba și ISU Bihor s-a ridicat nivelul de alertă.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a cerut ca efectivele ISU dislocate în localitățile afectate de inundații și viituri să acționeze în continuare alături de celelalte structuri ale Poliției și Jandarmeriei pentru sprijinirea populației, înlăturarea efectelor inundațiilor și revenirea la normalitate a comunităților afectate.

La nivel județean, comitetele pentru situații de urgență convocate în cursul zilei de duminică rămân activate, relevă sursa citată.

Prefecții din județele afectate au coordonat activitățile din teren și au dispus măsuri de sprijinire a populației și de evaluare a pagubelor înregistrate în ultimele zile, fiind constituite comisiile de evaluare.

De asemenea, ministrul de Interne a dispus pregătirea unor forțe suplimentare care să poată fi detașate în județele unde luni ar mai putea fi înregistrate efecte ale fenomenelor meteorologice și hidrologice.

Situația din teren și măsurile adoptate sunt monitorizate și coordonate prin Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, care funcționează în regim permanent.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a convocat luni dimineață la sediul MAI o ședință operativă de evaluare a situației înregistrate în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore.

La ședință au participat conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a Centrului Național de Conducere Integrată al MAI și conducerea Poliției Române, Jandarmeriei Române, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Poliției de Frontieră, structuri operative care au intervenit în ultimele ore pentru salvarea populației și limitarea efectelor inundațiilor, viiturilor și furtunilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 O numire care provoacă scârbă / Și se mai miră, jegurile dracului, că-i confundă oamenii cu PSD

5 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…