Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Mai multe ONG-uri au cerut UE să sancționeze Polonia pentru încălcarea statului de drept

Mai multe organizații neguvernamentale au cerut Uniunii Europene să sancționeze Polonia, acestea acuzând guvernul de la Varșovia că amenință în mod constant statul de drept prin reforma controversată a Tribunalului Constituțional, relatează AFP.

Într-o scrisoare trimisă joi seara, mai multe organizații — inclusiv Amnesty International, Human Rights Watch (HRW) și Reporteri fără Frontiere (RSF) — au cerut Comisiei Europene să 'ia măsuri coercitive'.

'UE și statele membre trebuie să arate că sunt hotărâte să pună capăt îndepărtării Poloniei de valorile comune' ale Uniunii Europene, au insistat ele.

Comisia Europeană a avertizat în mod repetat guvernul conservator polonez în legătură cu reforma Tribunalului Constituțional, estimând că aceasta aduce atingere statului de drept. Aspectele cele mai criticate ale reformei se referă la noile reguli de funcționare a curții și la numirea membrilor Tribunalului Constituțional polonez, sporind temerile Bruxellesului în legătură cu eficiența în viitor a controlului constituțional asupra legilor sensibile.

Pe 21 decembrie, Comisia Europeană a dat două luni Varșoviei să răspundă ultimelor sale recomandări. În cazul în care Polonia nu oferă un răspuns satisfăcător, executivul european ar putea declanșa o procedură care ar putea conduce la sancțiuni fără precedent.

Este vorba despre articolul 7 din Tratatul UE, care prevede posibilitatea suspendării dreptului de vot al unei țări în Consiliu (instanța UE unde sunt grupate statele membre), atunci când se constatată 'o încălcare gravă și persistentă' a statului de drept. Cu toate acestea, un astfel de scenariu ar necesita votul unanim al celorlalte state membre, în timp ce Ungaria a avertizat că s-ar opune unor astfel de sancțiuni.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

3 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

4 Mafia PSD / Fostul șef al Poliției Caracal urma să fie reținut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT…

5 Viitoarea președintă a USR spune adevărul despre Dan Barna / „Cu mine președinte, USR nu va negocia niciodată în…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi