Mai multe ONG-uri au cerut UE să sancționeze Polonia pentru încălcarea statului de drept

Mai multe organizații neguvernamentale au cerut Uniunii Europene să sancționeze Polonia, acestea acuzând guvernul de la Varșovia că amenință în mod constant statul de drept prin reforma controversată a Tribunalului Constituțional, relatează AFP.

Într-o scrisoare trimisă joi seara, mai multe organizații — inclusiv Amnesty International, Human Rights Watch (HRW) și Reporteri fără Frontiere (RSF) — au cerut Comisiei Europene să 'ia măsuri coercitive'.

'UE și statele membre trebuie să arate că sunt hotărâte să pună capăt îndepărtării Poloniei de valorile comune' ale Uniunii Europene, au insistat ele.

Comisia Europeană a avertizat în mod repetat guvernul conservator polonez în legătură cu reforma Tribunalului Constituțional, estimând că aceasta aduce atingere statului de drept. Aspectele cele mai criticate ale reformei se referă la noile reguli de funcționare a curții și la numirea membrilor Tribunalului Constituțional polonez, sporind temerile Bruxellesului în legătură cu eficiența în viitor a controlului constituțional asupra legilor sensibile.

Pe 21 decembrie, Comisia Europeană a dat două luni Varșoviei să răspundă ultimelor sale recomandări. În cazul în care Polonia nu oferă un răspuns satisfăcător, executivul european ar putea declanșa o procedură care ar putea conduce la sancțiuni fără precedent.

Este vorba despre articolul 7 din Tratatul UE, care prevede posibilitatea suspendării dreptului de vot al unei țări în Consiliu (instanța UE unde sunt grupate statele membre), atunci când se constatată 'o încălcare gravă și persistentă' a statului de drept. Cu toate acestea, un astfel de scenariu ar necesita votul unanim al celorlalte state membre, în timp ce Ungaria a avertizat că s-ar opune unor astfel de sancțiuni.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

4 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

5 Așa arată soția premierului desemnat

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel