Maia Sandu, pentru Politico: Republica Moldova se pregătește să găzduiască un număr mai mare de refugiați ucraineni

Maia Sandu, pentru Politico: Republica Moldova se pregătește să găzduiască un număr mai mare de refugiați ucraineni

Refugiații care vor pleca din țara lor din cauza escaladării războiului vor fi adăpostiți iarna de țara vecină. Sandu prezintă aportul pe care îl poate aduce Republica Moldova Uniunii Europene.

Sandu declară că țara sa se pregătește să găzduiască un număr mare de refugiați. FOTO: Arhivă

,,Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică, suficient de puternică pentru a susține Ucraina în timpul războiului, a menține pacea și stabilitatea în regiunea noastră. Totodată, pentru a adăposti refugiați și a deveni un centru natural pentru reconstrucția sudului Ucrainei după terminarea războiului. Așa cum Federației Ruse nu trebuie să i se permită să câștige acest război, tot așa tehnicilor sale hibride nu trebuie să li se permită să aibă succes în Moldova. Vom face tot ce putem pentru a apăra valorile europene în ciuda lipsurilor, deși prețul este mare, iar noi suntem pregătiți să suportăm aceste greutăți, dar nu putem face de unii singuri”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru POLITICO.

Maia Sandu a mai spus că de la începutul războiului rus în Ucraina și până acum, peste 650 de mii de refugiați ucraineni au fost găzduiți în Republica Moldova, iar mai mult de 80 de mii din ei au rămas pe teritoriul țării vecine. Pe lângă asta, spune Sandu, autoritățile au reușit să mențină stabilitatea și situația calmă în regiunea transnistreană.

,,De la începutul războiului, am depus eforturi pentru a menține stabilitatea în regiunea separatistă transnistreană, care împarte un hotar, de peste 450 de km, cu Ucraina. Tot acolo, staționează ilegal și 1600 de soldați ruși. Noi am reușit să menținem situația calmă în zonă”, a notat aceasta.

Problemele privind resursele energetice

De asemenea, Maia Sandu a reamintit despre criza energetică cu care confruntă țara sa, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă. Iar moștenirea dependenței față de gazul rusesc și lipsa diversificării surselor energetice a conducerilor anterioare pun acum la grea încercare supraviețuirea economică a statului, afirmă aceasta.

,,Începând cu luna noiembrie, bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina de armata rusă, dar și scăderea importurilor de gaze naturale de Gazprom, ne-a lăsat fără sursele anterioare de energie. Drept răspuns, Executivul a adoptat mai multe măsuri, inclusiv o interconectare electrică cu România. Acestea, însă vor da rezultate peste câțiva ani. Autoritățile române au intervenit, iar exporturile de lumină reprezintă acum 80 % din consumul curent al țării. Între timp, în timpul unei vizite recente, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat despre o nouă asistență pentru ameliorarea crizei din Republica Moldova. Un colac de salvare a venit și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare”, a mai menționat Sandu.

În același interviu acordat jurnaliștilor din străinătate, șefa statului moldovean a vorbit și despre încercările reprezentaților Rusiei, dar și a grupărilor criminale pentru a exploata criza energetică și a alimenta nemulțumirea populației. Iar în acest sens, utilizează un ansamblu de amenințări hibride, între care alerte false cu bombă, atacuri cibernetice. Aceștia urmăresc destabilizarea Guvernului, erodarea democrației și ,,punerea în pericol a contribuției Moldovei la securitatea Europei. Vulnerabilitățile noastre ar putea slăbi reziliența Ucrainei și stabilitatea restului continentului”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...