Maimuţa care ar fi scăpat dintr-o curte a fost capturată în cartierul bucureştean Ferentari

Maimuţa care ar fi scăpat dintr-o curte a fost capturată în cartierul bucureştean Ferentari

Maimuţa care ar fi scăpat dintr-o curte a fost capturată, miercuri, în cartierul bucureştean Ferentari, fiind transportată la un adăpost al Fundaţiei Visul Luanei, au anunţat reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA)

"În cursul zilei de astăzi, mai multe echipaje ASPA însoţite de un medic veterinar specialist în animale sălbatice s-au aflat în cartierul Ferentari, în căutarea unei maimuţe. Pe parcursul operaţiunii, medicul veterinar şi echipajele ASPA s-au întâlnit de mai multe ori cu animalul sălbatic, însă acesta şi-a schimbat de mai multe ori locaţia, în cele din urmă capturarea fiind posibilă după ce maimuţa s-a refugiat în podul unei case din cartierul Ferentari", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu.

Ea a menţionat că medicul veterinar a tras în maimuţă trei săgeţi cu tranchilizant. Prima dintre acestea a nimerit maimuţa în os, iar tranchilizantul nu şi-a făcut efectul, însă celelalte două săgeţi au reuşit să adoarmă animalul sălbatic.

Trănescu a afirmat că maimuţa a fost preluată de echipaje ASPA, dusă la maşină, consultată şi ulterior transportată la Fundaţia Visul Luanei, care deţine un centru de reabilitare pentru animale sălbatice.

Purtătorul de cuvânt al ASPA a mai spus că maimuţa urmează să intre într-o perioadă de carantină, în care vor fi făcute mai multe investigaţii pentru a afla dacă suferă de vreo boală infecţioasă, iar ulterior, împreună cu Garda de Mediu, se va lua decizia dacă va fi transferată la o grădină zoologică sau va rămâne la Fundaţia Visul Luanei.

Cătălina Trănescu a declarat că operaţiunea a început în jurul orei 14,00, când echipaje ale ASPA s-au deplasat în zona în care a fost văzută maimuţa. Acţiunea s-a derulat cu sprijinul Serviciului Poliţia Animalelor din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Poliţiei Locale sector 5, Poliţiei Naţionale - secţia 24, Jandarmeriei Române, ISU şi Gărzii de Mediu.

Reprezentanta ASPA a explicat că a fost o acţiune dificilă din mai multe puncte de vedere, ţinând cont că s-a derulat într-un cartier de case, lângă o zonă întinsă de câmp, capturarea şi tranchilizarea animalului sălbatic trebuind să fie făcută în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni şi pentru maimuţă.

Maimuţa este un mascul din specia macac în vârstă de aproximativ 3 ani şi nu s-a manifestat agresiv când s-a întâlnit cu oamenii, care au hrănit-o cu banane.

Consilierul general ALDE, Tudor-Tim Ionescu, a declarat la un comandamentul de la PMB referitor la combaterea ambroziei că, din sursele pe care le-a consultat, animalul ar fi scăpat dintr-o curte.

"În România e o infracţiune să deţii animale exotice, pentru că nu sunt sunt adaptate acestui habitat. Ele pot să fie în locuri special amenajate, cu experţi, precum Grădina Zoologică, sub nicio formă la persoane fizice, de aceea e o infracţiune, se pedepseşte conform legii cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă penală, în funcţie de cum decide instanţa. Pe speţa de astăzi, din sursele pe care le-am consultat şi eu astăzi, din spaţiul public, cât şi din diferite surse, dar neoficiale, se pare că duminică ar fi fost identificate în sectorul 5 al municipiului Bucureşti trei maimuţe, doi pui şi una adult. Cei doi pui ar fi fost recuperaţi de proprietarul sau de persoane împuternicite de proprietarul lor şi ar fi ajuns înapoi în casa sau în curtea de unde au scăpat, a treia fiind în continuare în libertate pe raza Municipiului Bucureşti. Din ce am înţeles, s-a efectuat un apel la 112 de către un cetăţean care a văzut această maimuţă duminică, s-ar fi chemat Jandarmeria la faţa locului, Jandarmeria a încercat să se coreleze cu ASPA (...) dar aici vorbim despre animale exotice care necesită o intervenţie specifică, de tranchilizare specifică", a spus Tudor-Tim Ionescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…