Maimuțele Rusiei scot capul. SURSE Guvernul se pregătește să taie masiv la rectificarea bugetară din bugetele serviciilor secrete

Maimuțele Rusiei scot capul. SURSE Guvernul se pregătește să taie masiv la rectificarea bugetară din bugetele serviciilor secrete

Guvernul Dăncilă se pregătește, la rectificarea bugetară, să taie masiv din bugetele serviciilor secrete, fiind vizate SRI, SIE și SPP, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Informația a fost difuzată inițial de Antena 3, care a anunțat o tăiere de 30% la bugetul Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Tăierile vin pe fondul conflictului deschis dintre liderul PSD, Liviu Dragnea cu șeful SPP, Lucian Pahonțu și șeful SRI, Eduard Hellvig. De notat că bugetele acestor servicii au crescut constant din 2012 încoace, de când PSD și ALDE dețin majoritatea în Parlament și votează aceste bugete (vezi tabelul de mai jos).

Potrivit surselor Antena 3, pe această listă, tot la capitolul tăieri, ar urma să se regăsească și Serviciul Român de Informații, în condițiile în care SRI a primit anul acesta un buget de 2,3 miliarde de lei, o creștere cu peste 13% comparativ cu anul trecut.

Potrivit surselor G4Media.ro, Guvernul planifică tăieri din bugetele serviciilor secrete la toate capitolele bugetare (salarii, bugete operative, investiții etc).

Cel mai probabil, rectificarea bugetară va avea loc după revenirea premierului Viorica Dăncilă din concediu. Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, va exercita, în perioada 6 – 13 august, atribuţiile premierului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului. O decizie în acest sens a fost emisă de premierul Viorica Dăncilă, fiind publicată marţi în Monitorul Oficial.

Intenția guvernului de a tăia masiv din bugetele serviciilor secrete la rectificarea bugetară are loc pe fondul atacului constant al liderului PSD, Liviu Dragnea, la șefii SRI și SPP.

Pe data de 5 iulie, Liviu Dragnea a avut încă o ieșire la adresa șefului SRI, a treia din ultimele două săptămâni. ”Îl rog pe Hellvig să răspundă: Edi, te întreb, ești de acord ca ofițerii SRI să facă cercetări penale? Aștept răspuns public”, a spus Dragnea.

Pe 22 iunie, Dragnea declarase la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD că va rămâne la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor, precizând că nu îl sperie nici Klaus Iohannis şi nici Eduard Hellvig. La acel moment, Comitetul Director al SRI a dat un comunicat de presă în care a arătat că Serviciul ”nu se implică în jocuri de putere”.
Dragnea l-a atacat pe Hellvig și pe 25 iunie. Întrebat de reporteri de ce a început să îl critice pe Hellvig, Dragnea a spus ”a cedat și el”. Dragnea nu a explicat în fața cui ar fi cedat Hellvig, dar cu câteva secunde mai devreme declarase că el le transmite tuturor că ”nu cedez în fața statului paralel”.

Liviu Dragnea l-a acuzat în repetate rânduri și pe șeful SPP, Lucian Pahonțu, că s-ar implica în jocurile politice. Parlamentul a înființat chiar o comisie de anchetă privind activitatea SPP, care a fost declarată însă neconstituțională.

Rectificare anunțată, criză de bani. Pe data de 7 iulie, vicepremierul Paul Stănescu a anunţat la Slatina, la întrunirea Filialei Judeţene a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), că la finalul lunii iulie Guvernul va face o rectificare bugetară pozitivă, astfel încât “toată lumea cel puţin să aibă bani de salarii”.

“Ceea ce vă asigur este că va fi o rectificare pozitivă, la sfârşitul lunii acesteia, să vedem, nu vă pot spune mare lucru, pentru că suntem în discuţii, Ministerul Dezvoltării cu Ministerul Finanţelor, cu toate celelalte ministere implicate, sper să găsim o formulă ca toată lumea cel puţin să aibă bani de salarii”, le-a spus Paul Stănescu primarilor şi viceprimarilor prezenţi la întrunirea ACoR de la Slatina.

Viceprim-ministrul a amintit că salariile au fost mărite. “Salariile, aşa cum ştiţi, s-au mărit, deja vorbim şi de pensii pentru primari. L-am dat exemplu peste tot pe domnul primar Peligrad (Titi Peligrad, primarul comunei Şerbăneşti, din judeţul Olt – n.r.), care a lucrat în primărie de la 18 ani şi după şapte mandate de primar are pensie de 1.240 sau 1.270 lei, ceea ce e inacceptabil pentru un om care a avut o asemenea activitate. Şi sunt foarte mulţi colegi, nu cred că e o cheltuială prea mare şi sper să fie toată lumea de acord şi cu aceste lucruri”, a afirmat Paul Stănescu.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Președintele, reacție la numirile politice din Mureș: Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori, …

2 BREAKING Condamnări grele cu închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale: Crinuța Dumitrean – 6 ani, Marko…

3 ULTIMA ORĂ Alte două Consilii Județene conduse de PNL construiesc singure un drum expres. Maramureș și Sălaj a…

4 Proiecție pentru parlamentare furnizată de Rareș Bogdan: PNL, USR și PMP, majoritate stabilă, de peste 60%. Pr…

5 Rareș Bogdan despre scandalul numirilor politice: „Vom lua o decizie extrem de dură. Propunerea mea a fost rad…