Majoritatea dispozitivelor de monitorizare a activității fizice prezintă erori la estimarea numărului de calorii arse (studiu)

Majoritatea dispozitivelor de monitorizare a activității fizice prezintă erori la estimarea numărului de calorii arse (studiu)

Majoritatea gadget-urilor utilizate pentru monitorizarea activității fizice sunt eficiente la măsurarea ritmului inimii, însă dau rezultate slabe în ceea ce privește indicarea numărului de calorii arse, informează BBC citând un studiu realizat recent în Statele Unite.

Persoanele care se bazează pe instrumentele de monitorizare a activității fizice și a caloriilor arse ar trebui să fie precaute atunci când le utilizează pentru a-și gestiona cantitatea de hrană consumată, susține o echipă de oameni de știință de la Universitatea Stanford.

Acuratețea a șapte dispozitive de purtat la încheietura mâinii au fost testate de cercetători pe 60 de voluntari care le-au folosit în timpul mersului, alergării și pedalării.

Concluziile cercetării au relevat faptul că șase dintre acestea au fost eficiente la estimarea ritmului cardiac al purtătorului, prezentând o eroare de sub 5%. Gadget-urile testate au fost Apple Watch, Fitbit Surge, Basis Peak, Microsoft Band, PulseOn, MIP Alpha 2 și Samsung Gear S2, aceasta din urmă având cea mai mare eroare, de 6,8%.

Însă la măsurarea energiei utilizate în timpul efortului, datele a cinci dintre dispozitivele care erau capabile să îndeplinească această funcție s-au dovedit a fi departe de realitate. Nici unul dintre instrumente nu a prezentat o eroare sub 20%, iar unele dintre ele, precum PulseOn, indicau o eroare și mai mare, potrivit cercetării.

Doctor Euan Ashley din cadrul Departamentului de medicină cardiovasculară de la Universitatea Stanford, coautor al studiului, susține că publicul trebuie să fie conștient de capacitățile și de limitările dispozitivelor fitness de purtat la încheietura mâinii.

"Oamenii trebuie să știe că în privința energiei consumate, estimările acestora sunt aproximative", a spus el adăugând că acest lucru nu constituie o problemă decât dacă persoanele care le poartă își alcătuiesc dieta în funcție de ceea ce cred că ard în timpul efortului.

"Dacă mergeți la sala de fitness și credeți că ați consumat 400 de calorii, atunci ați putea avea tendința de a crede că aveți 400 de calorii cu care să jonglați", a spus el.

Spre exemplu, 10.000 de pași ar putea egala cu pierderea a 400 de kilocalorii sau a 800 de kilocalorii, în funcție de greutatea și înălțimea unei persoane, subliniază autorii cercetării.

Studiul recomandă ca firmele producătoare de dispozitive tip "fitness tracker" să publice informații detaliate privind modul în care acestea realizează măsurătorile, dar și rezultatele propriilor teste de acuratețe.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...