Majoritatea litigiilor de muncă are legătură cu Legea salarizării unitare; angajatorii trebuie să înţeleagă că au angajaţi, nu sclavi pe plantaţie (judecător)

Majoritatea litigiilor de muncă are legătură cu Legea salarizării unitare; angajatorii trebuie să înţeleagă că au angajaţi, nu sclavi pe plantaţie (judecător)

Marea majoritate a litigiilor de muncă este legată de Legea salarizări unitare, care îi vizează pe salariaţii bugetari, iar angajatorii trebuie să înţeleagă faptul că au salariaţi care nu sunt sclavi pe plantaţie, a declarat, marţi, într-un eveniment dedicat dreptului muncii, Alma Manuela Ciornei, judecător, secţia a VIII-a, Tribunalul Bucureşti.

"În ceea ce priveşte litigiile de muncă, lucrurile nu s-au schimbat de la ultimele date din primăvară. Marea lor majoritate este legată de această minunată Lege a salarizării unitare care îi vizează pe salariaţii bugetari, care mai găsesc nişte sporuri pe care le primesc sau nu în cuauntumul pe care l-ar dori. Din partea privată, în raportul lor de muncă nu prea am observat să fie aşa de multe litigii, probabil că ducem şi lipsă extraordinară de forţă de muncă înalt calificată. Nu pot să vă mint şi să vă spun că parte dintre colegii mei din facultate care activează acum în mediul privat le este foarte greu să găsească forţă de muncă înalt calificată. Din acest motiv, angajatorii probabil că sunt mai atenţi cu salariaţii pe care îi mai au", a spus Ciornei.

Potrivit judecătoarei, relaţiile de muncă sunt guvernate, din ce în ce mai mult, în ultima perioadă de principiul bunei credinţe.

"Principiul bunei credinţe trebuie să guvernează relaţiile de muncă. Este fundamental dacă dorim să atragem forţă de muncă. Acest principiu include cooperarea loială, încrederea reciprocă şi care trebuie să existe între partenerii sociali. Din ce în ce mai des, Curtea Constituţională îşi bazează hotărârile pe acest principiu, din ce în ce mai mult. Majoritatea oamenilor nu vin în instanţă pentru că habar nu au că ar putea sau pentru că le este frică să nu-şi piardă locul de muncă. Angajatorii trebuie să înţeleagă că au angajaţi care nu sunt sclavi pe plantaţie, iar angajaţii să înţeleagă că au drepturi, dar şi nişte obligaţii", a susţinut Alma Manuela Ciornei.

Reprezentanţi ai instituţiilor din domeniul muncii, formării profesionale şi antreprenoriatului participă, marţi, la cea de-a VII-a ediţie a Forumului Dreptului Muncii, organizată de publicaţia Legal Magazin, la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB). AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria