Malta: "Nu există nimic secret în Malta Files" (premierul Joseph Muscat)

"Nu este nimic secret în Malta Files", o controversată anchetă a 13 media europene despre culisele paradisului fiscal maltez, a dat asigurări sâmbătă premierul Maltei, Joseph Muscat, relatează AFP.

"Nimic din Malta Files nu este secret. A afirma că există societăți offshore în Malta nu este corect din punctul de vedere al faptelor", a declarat în fața presei șeful guvernului acestei mici insule cu 430.000 de locuitori.

"Spun că avem un sistem competitiv" din punct de vedere fiscal, a adăugat el, apreciind că "plângerile altor țări nu se referă la existența societăților" înregistrate în Malta, dar originare din țările respective.

Țările care se plâng, Germania în primul rând dar fără să fie menționată, "ar dori să încaseze impozitele pe care aceste societăți le plătesc" Maltei, a mai spus Joseph Muscat.

Potrivit site-ului francez de investigații Mediapart, Malta, care prezidează până la 30 iunie Uniunea Europeană, privează "celelalte țări de două miliarde de euro venituri anuale".

Vineri seară, întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al Ministerului maltez de Finanțe s-a mărginit să răspundă: "Nu avem nimic de adăugat la ce s-a spus deja", referindu-se la dezmințirile din ultimele zile împotriva unor acuzații similare formulate de ministrul de finanțe al landului german Renania de Nord—Westfalia, Norbert Walter-Borjans.

Potrivit Mediapart, ancheta, a cărei publicare a început vineri și se va întinde pe două săptămâni, va dezvălui "optimizări și evaziuni fiscale, spălări de bani și corupție", precum și lista completă a persoanelor și organizațiilor implicate în cele 53.247 de firme înregistrate în Malta.

În Germania, revista Spiegel a citat BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch sau Rheinmetall. Gigantul aerian Lufthansa posedă "18 filiale în Malta", unde și-a instalat "casa de pensii", arată publicația.

Potrivit cotidianului italian L'Espresso, unul dintre cele 13 media participante la anchetă, Peninsula este "de departe" țara cel mai des întâlnită în Malta Files, cu aproape 8000 de firme malteze controlate de acționari italieni.

Mai multe nume ale unor personaje politice, dar nu de primă mărime, au fost menționate sâmbătă de cotidianul La Repubblica, din același grup cu L'Espresso.

Joseph Muscat, al cărui mandat este pus în joc la jumătatea lui iunie, a îndemnat majoritatea și opoziția să formeze "un front național" în legătură cu acest subiect și să evite să facă din el o miză a campaniei electorale.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Eu rămân, Mafia va pleca! / Vela îl aduce pe Berbeceanu să-i țină spatele după ce a fost amenințat de…

2 Informație / 30 de filiale județene ale Pro România își negociază trecerea la PSD. Tudose: Ponta va rămâne de po…

3 Mafia din MAI, în corzi! Mesajul lui Traian Berbeceanu!

4 ALERTĂ / Firea a băgat Capitala României în faliment? STB a depus garanție la Fisc sediul și parcul de autobuze …

5 Când scapă statul român de porcii plantați de Dragnea în funcții cheie? Citiți și voi ce-a făcut ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima