Managerii Facebook ştiau riscurile presupuse de conectarea la reţea şi de expunerea de date personale, arată o notă internă

Managerii Facebook ştiau riscurile presupuse de conectarea la reţea şi de expunerea de date personale, arată o notă internă

Dezvăluirea unei note interne în care unul din responsabilii Facebook afirma încă de acum doi ani că reţeaua socială este hotărâtă să crească fie şi cu preţul expunerii utilizatorilor săi la riscuri a adâncit, vineri, problemele cu care se confruntă compania fondată de Mark Zuckerberg, relatează AFP şi BBC.

"Adevărul crud este că credem în asemenea măsură în conectarea oamenilor încât orice ne permite să conectăm cât mai mulţi oameni între ei şi cât mai des posibil ni se pare ceva bun" - scria în iunie 2016 Andrew Bosworth, considerat un apropiat al lui Zuckerberg, în nota dezvăluită joi de site-ul Buzzfeed.

Textul menţionează că aceste conexiuni le permit utilizatorilor să-şi găsească, de exemplu, sufletul-pereche sau să evite un suicid, dar autorul ridică şi problema unor consecinţe negative. "Este posibil ca acest lucru să coste vieţi, prin expunerea oamenilor la hărţuire. Este posibil ca cineva să moară într-un atac terorist coordonat prin intermediul instrumentelor noastre", a mai afirmat atunci Bosworth.

Într-un comunicat difuzat joi, acesta se delimitează însă de documentul pe care l-a semnat acum doi ani. "Nu sunt de acord cu acest text astăzi şi nu eram nici când l-am scris" - mărturiseşte el. "Obiectivul acestei note, la fel ca al multor altora pe care le-am elaborat pentru uz intern, era de a aduce în discuţie subiecte care meritau, după părerea mea, mai multe discuţii în cadrul companiei", a explicat Bosworth.

La rândul său, Zuckerberg l-a calificat, la solicitarea AFP, pe colaboratorul său drept un lider talentat, dar care face uneori afirmaţii provocatoare. "Este unul dintre cei cu care cei de la Facebook, inclusiv eu, sunt cel mai mult în dezacord", a precizat Zuckerberg.

"Nu ne-am gândit niciodată că scopul scuză mijloacele. Recunoaştem că a-i conecta pe oameni nu este suficient în sine. Trebuie să ne preocupăm şi să-i facem pe oameni mai apropiaţi unul de celălalt", a subliniat fondatorul Facebook.

Chiar dacă prin această notă Bosworth nu a urmărit decât să-şi pună colegii în faţa unor întrebări dificile, textul lasă să se înţeleagă că managerii Facebook erau conştienţi de riscurile presupuse de conectarea la reţeaua socială şi de expunerea de păreri şi date personale.

Facebook se află în plin scandal după ce s-a aflat că datele a circa 50 de milioane de utilizatori ai săi au fost folosite de societatea britanică de consultanţă Cambridge Analytica, implicată şi în campania electorală din 2016 a preşedintelui american Donald Trump. Facebook a remis deja o serie de documente justiţiei din statul New York şi s-a angajat să coopereze pe deplin în ancheta lansată în legătură cu acest scandal.

Şi autoritatea americană de reglementare în domeniul comerţului FTC a lansat o anchetă privind protejarea datelor private de către Facebook, ca urmare a scandalului Cambridge Analytica şi a posibilei încălcări a unui acord precedent cu compania lui Zuckerberg. În 2011, Facebook a semnat cu FTC un acord pentru a pune capăt acuzaţiilor că i-a indus în eroare pe utilizatori spunându-le că informaţiile personale pe care le pun la dispoziţia reţelei rămân confidenţiale.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

2 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

3 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...