Mandatul de arestare pe numele lui Putin a stârnit agitație în rândul elitelor de la Kremlin
Hotărârea Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război, a iscat nervozitate în rândul elitei ruse, potrivit unor actuali și foști oficiali care au făcut declarații pentru The Moscow Times.
Putin s-a deplasat la Beijing după pronunțarea sentinței CPI FOTO ARHIVĂ
În timp ce Moscova a condamnat în mod oficial decizia, fostul președinte Dmitri Medvedev amenințând chiar că va lansa rachete asupra sediului CPI, în culise s-au iscat agitație cu privire la potențialele ramificații politice.
„Acesta este, în esență, un apel la răsturnarea guvernului din Rusia”, a declarat pentru The Moscow Times un deputat al partidului de guvernământ Rusia Unită.
În special, elita rusă își face griji cu privire la impactul sentinței asupra stabilității politice, asupra măsurii în care ar putea fi afectată imaginea lui Putin pe scena mondială sau a implicațiilor pentru capacitatea președintelui rus de a călători în străinătate, potrivit unui număr de oficiali ruși care au vorbit cu The Moscow Times sub rezerva anonimatului.
Culise ale reacției Kremlinului
La câteva zile după anunțul făcut de CPI a fost convocată chiar o reuniune specială la Kremlin pentru a dezbate cum ar putea răspunde Rusia, atât în plan intern, cât și extern, au declarat pentru The Moscow Times un membru al personalului de la Kremlin și un oficial de rang înalt din partidul de guvernământ Rusia Unită.
La reuniune au participat ofițeri din cadrul departamentului Serviciului Federal de Securitate (FSB) care este însărcinat cu protejarea regimului de amenințările interne.
Mandatul de arestare, emis la 17 martie, îi vizează atât pe Putin, cât și pe Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului, ambii fiind căutați pentru crime de război legate de transferul ilegal al copiilor din zonele ocupate de Rusia în Ucraina.
Elitele, alarmate și confuze
Un oficial de la Kremlin a admis pentru The Moscow Times că vestea l-a alarmat.
„Primele mele gânduri au fost la bietul [fostul lider sârb Slobodan] Miloșevici”, a spus acesta.
Cel puțin oficial, răspunsul Moscovei a fost unul oferit pe un ton combativ, oficialii respingând legitimitatea CPI și în același timp lansând atacuri agresive asupra instituției, judecătorilor ce au dat verdictul și țărilor care ar putea încerca să pună în aplicare mandatul de arestare.
Hotărârile CPI sunt „neglijabile din punct de vedere juridic”, a fost reacția lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, după ce s-a anunțat verdictul.
Câteva ore mai târziu, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexandr Bastrikin, a cerut subordonaților săi să afle identitatea judecătorilor care au luat decizia. Trei zile mai târziu, Comitetul a anunțat deschiderea unui dosar penal împotriva a trei judecători ai CPI și a procurorului CPI, Karim Ahmad Khan.
Fostul președinte Dmitri Medvedev a mers chiar până la a amenința că Rusia va ataca Curtea Penală Internațională de la Haga cu arme hipersonice.
În același timp, însă, unii membri ai elitei rusești au fost realmente nedumeriți de decizia CPI.
Un oficial guvernamental rus de rang înalt care a dorit să rămână anonim a declarat pentru The Moscow Times că emiterea mandatului de arestare este o o acțiune „stupidă”.
„Când se va termina războiul, cum vor discuta cu Putin? Lipsa totală de logică din acțiunile Occidentului este oarecum descurajantă. Sau nu o înțeleg eu”, a spus el.
Sursa: adevarul.ro