Manevre militare chineze în Marea Chinei de Sud

Marina militară chineză a început exerciții în Marea Chinei de Sud, a anunțat sâmbătă presa oficială, în contextul unei decizii de arbitraj foarte așteptate în diferendul maritim care opune China Filipinelor în această zonă strategică, potrivit AFP și DPA.

Forțele maritime au efectuat vineri "exerciții de luptă" cu "rachete reale" între arhipelagul Paracel și insula chineză Hainan (sudul Chinei), a indicat PLA Daily, ziarul oficial al armatei pe site-ul său internet.

Televiziunea publică CCTV a difuzat imagini ale unor avioane de vânătoare și nave trăgând rachete, elicoptere decolând și submarin ridicându-se la suprafața apei.

"Exercițiul se concentrează pe operațiuni de control aerian, bătălie navală și război antisubmarin", a precizat PLA Daily, al cărui articol a fost reluat pe site-ul internet al Ministerului Apărării din China.

Aceste manevre intervin în timp ce Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) cu sediul la Haga (Olanda) urmează să pronunțe marți sentința privind contenciosuri teritoriale în Marea Chinei de Sud între Manila și Beijing.

PLA Daily a afirmat totuși că manevrele actuale sunt "exerciții de rutină", fără nicio legătură cu decizia CPA.

Beijingul consideră ca relevantă suveranitatea sa asupra cvasitotalității Mării Chinei de Sud — reputată ca bogată în hidrocarburi — spre marea nemulțumire a țărilor riverane cu pretenții rivale: Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei.

Pentru a-și legitima revendicările, China a mărit suprafața insulițelor cu recifuri și a implantat acolo piste de aterizare, porturi și alte instalații.

În reclamația depusă în 2013, Manila cere CPA să declare că pretențiile chineze sunt o încălcare a Convenției ONU asupra dreptului mării (CNUDM),
a cărei semnatare sunt ambele țări.

Dar China estimează că CPA nu este competentă în acest dosar și a declarat că nu va ține seama de verdict.

Filipinele s-au declarat pregătite vineri să împartă cu Beijingul resursele naturale ale regiunilor disputate din Marea Chinei de Sud, chiar dacă CPA va decide în favoarea lor, a declarat ministrul de externe filipinez.

Perfecto Yasay a asigurat că guvernului noului președinte Rodrigo Duterte speră să deschidă rapid dialogul cu China după sentința Curții.

Beijing și Manila au convenit, de asemenea, să se abțină de la declarații "provocatoare" după anunțul CPA, potrivit lui Yasay.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Androneasca, la pușcărie! „Dă-l în morții lui! Futu-i gâtu’ mă-sii!”. Stenograme DNA / Cum l-a executat Mafia P…

3 Spurcăciunea umană Olguța Vasilescu îl face retardat pe protestatarul Moroșanu, rămas cu un defect de vorbire …

4 BREAKING Firea, amenințată cu pușcăria de administratorul judiciar al RADET! Dezvăluiri incredibile despre băt…

5 Ăsta e tariful lui Gâdea, 10.000 de euro? Atât îi costă pe penalii care urlă seară de seară la Antena 3? Ce sp…

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade