Manifestații în Statele Unite după victoria lui Donald Trump (FOTO/VIDEO)

Manifestații în Statele Unite după victoria lui Donald Trump (FOTO/VIDEO)

Mii de manifestanți s-au adunat miercuri seară pe întreg teritoriul Statelor Unite pentru a protesta față de victoria neașteptată a republicanului Donald Trump la prezidențialele americane, transmite AFP.

"Avem o voce!", se putea citi pe pancartele mai multor sute de tineri manifestanți care s-au adunat în fața Casei Albe, la Washington, pentru o seară de veghe la lumina lumânărilor pe o vreme ploioasă, denunțând opiniile rasiste, sexiste și xenofobe, în opinia lor, ale lui Donald Trump.

"Oamenii au dreptate să le fie frică", a declarat unul dintre organizatori, Ben Wikler, anunțând participanților că au ieșit pe străzi manifestanți în întreaga țară. "Nu suntem singuri", au strigat unii dintre tinerii adunați în fața Casei Albe, unde Barack Obama urmează să îl primească joi pe Donald Trump.

La New York și Chicago în special, manifestațiile au început cu câteva sute de participanți pentru a se mări până la mai multe mii de persoane la lăsarea serii.

"Ne aflăm aici pentru că nu suntem singuri în aceste momente sumbre", a mai afirmat Ben Wikler, director în capitala americană al grupului progresist de presiune MoveOn.org.

"Este un moment greu pentru numeroși americani", a mărturisit Ethan Miller, din partea unui grup de apărare a drepturilor angajaților, Jobs with Justice. "Ne-am confruntat cu o campanie plină de rasism și misoginie și numeroase alte tactici oribile care în final au permis" ca Donald Trump să câștige alegerile, a acuzat el.

"Nu vom lăsa însă ca președinția lui Donald Trump să oprească progresul acestei țări", a dat el asigurări.

Alți manifestanți au fost, totuși, mai puțin optimiști.

"Am venit aici pentru a-mi exprima durerea", a afirmat Chris Hassan, 28 de ani, angajat al unui ONG.

Joanne Paradis, 31 de ani, s-a născut în Mexic și lucrează, de asemenea, pentru un ONG la Washington. "Mă simt foarte rău", a spus ea. "Trebuie să admitem ce s-a întâmplat pentru a face față și a depăși situația", a mai afirmat ea.

La New York, manifestanții s-au adunat în Union Square din Manhattan, după care s-au îndreptat spre Trump Tower, unde locuiește președintele american recent ales.

Sistemul electoral indirect din SUA "nu mai funcționează deloc", a acuzat Nicholas Forker, în timp ce Hillary Clinton a câștigat votul popular cu aproape 200.000 de voturi în plus, potrivit datelor încă provizorii, dar nu în număr de mari electori. "Chiar este nevoie de o reformă, este ridicol", a adăugat el.

În California, elevi de liceu și studenți și-au părăsit cursurile și au improvizat manifestanții în campusuri. La Los Angeles, s-au adunat câteva sute în fața primăriei orașului pentru a scanda că Donald Trump "nu este președintele meu!".

La Portland, în Oregon, au protestat, potrivit presei locale, vreo 300 de persoane care au blocat temporar circulația, în timp ce altele au dat foc drapelului american.

În Pennsylvania, sute de studenți de la universitatea din Pittsburgh au defilat pe străzi.

Cu începere de marți seară, manifestanții au ieșit în stradă la anunțul rezultatului alegerilor, în special în fața Casei Albe. Cel puțin o persoană a fost rănită la Oakland, în California, unde au fost sparte vitrine ale unor magazine și au fost incendiate mai multe tomberoane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...