Manifestații la Varșovia în favoarea și împotriva prezenței Poloniei în UE

Manifestații la Varșovia în favoarea și împotriva prezenței Poloniei în UE

Mai multe zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în centrul Varșoviei pentru ca "Polonia să-și păstreze locul în Europa", amenințat - potrivit acestora - de politica conservatorilor aflați la putere, relatează France Presse.

Organizată la apelul Comitetului de apărare a democrației (KOD), această manifestație este una din cele mai importante din ultimii ani în acest sens.

Ea a reunit reprezentanți din majoritatea partidelor de opoziție parlamentare, între care Platforma civică (PO, liberal), Nowoczesna (liberal) și Partidul Țăranilor (PSL), sau extraparlamentare, precum Partidul Social-Democrat (SLD) și Verzii, sub sloganul "Noi suntem și vom rămâne în Europa".

Reuniți în fața sediului guvernului, manifestanții agitau drapele naționale alb-roșii și drapele UE, precum și bannere cu sloganuri proeuropene. Înaintea de începerea marșului spre Palatul prezidențial, ei au intonat imnul național și au scandat "Vom apăra democrația și Constituția".

"Suntem aici pentru că vrem să ne batem pentru libertate în Polonia, pentru democrație", a declarat fostul președinte Bronislaw Komorowski.

O a doua manifestație, organizată de mișcarea naționalistă, a reunit circa 2.500 de persoane, potrivit primăriei Varșoviei. Aceștia au protestat împotriva prezenței Poloniei în UE și a "dictaturii Bruxelles-ului".

Cele două marșuri au coincis cu tradiționala "paradă Schuman", organizată cu ocazia Zilei Europei.

Traseele celor trei manifestații erau apropiate, dar nu era proiectat să se întâlnească.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale