Manifestaţiile paşnice din SUA sunt ''mai mult decât legitime'', consideră şeful diplomaţiei germane

Manifestaţiile paşnice din SUA sunt ''mai mult decât legitime'', consideră şeful diplomaţiei germane

Manifestaţiile paşnice din SUA sunt "de înţeles şi mai mult decât legitime" după decesul lui George Floyd, a estimat marţi ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, informează AFP.

"Pentru noi (...) regula este ca protestul paşnic să fie întotdeauna posibil, însă el trebuie să fie paşnic", a declarat Heiko Maas la Berlin, în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

"Vreau de asemenea să-mi exprim speranţa că aceste manifestaţii paşnice nu vor duce la noi violenţe şi, mai mult, speranţa că aceste manifestaţii vor face ca lucrurile să fie diferite în SUA", a adăugat Maas, întrebat de jurnalişti cu privire la manifestaţiile din numeroase oraşe americane, la o săptămână de la decesul lui George Floyd în timpul unei intervenţii a poliţiei în Minneapolis.

"Mobilizarea paşnică la care asistăm în SUA, de altfel cu numeroase gesturi foarte emoţionante din partea unor poliţişti americani, este de înţeles şi mai mult decât legitimă", a spus şeful diplomaţiei germane.

Ministrul a anunţat de asemenea că serviciile sale le vor contacta pe cele omoloage americane "pentru a cunoaşte circumstanţele exacte", după ce un reporter al Deutsche Welle a fost ameninţat cu arma de poliţişti la Minneapolis în timp ce transmitea de la o manifestaţie.

"Jurnaliştii trebuie să poată să-şi facă munca fără risc pentru securitatea lor", a subliniat Maas, potrivit căruia "statele democratice trebuie să aplice normele cele mai ridicate în materie de protecţie a libertăţii presei".

Donald Trump a promis să restaureze ordinea într-o Americă ce a căzut pradă unui val de furie istoric, ameninţând cu desfăşurarea armatei pentru a face să înceteze violenţele.

Preşedintele american se confruntă cu cele mai grave revolte civile din timpul mandatului său, în condiţiile în care sute de mii de americani protestează împotriva brutalităţii poliţiştilor, rasismului şi inechităţilor sociale, exacerbate de criza COVID-19.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria